vechterweerd

De bewoners van de Vechterweerd: Galloway koeien

Deze week staat Mooi Overijssel in het teken van de Kastelenroute bij Dalfsen. Deze fietsroute loopt langs de oevers van de Overijsselse Vecht. Op de Koepelallee bij buurtschap Broekhuizen worden we door een kudde overstekende koeien gedwongen om even te stoppen.
Wie de Kastelenroute gaat fietsen komt ze zeker weten tegen: een kudde met Galloway koeien. Deze kudde met harige koeien graast al jaren in het natuurgebied de Vechterweerd, dat eigendom is van Vitens. Sinds vorig jaar beheert Evert Dijk het gebied. Hij woont er zelf midden in en hij is eigenaar van 'Buitenplaats Vechterweerd'. Een zorgboerderij voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 
De kudde met Galloway's is in principe zelfredzaam, maar Evert houdt dagelijks wel een oogje in het zeil. Helemaal toen hij vorige week zag dat de Galloway familie er een nieuw lid bij heeft. Omdat ook koeien in natuurgebieden geoormerkt moeten worden haalt Evert het kalfje even weg bij zijn moeder. Niet zo leuk, maar het moet toch even gebeuren. Daarna is het even zoeken naar zijn moeder, maar uiteindelijk weten de twee elkaar weer te vinden!
Heb jij ook een Mooi Overijssel video? Upload hem dan snel op onze website

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.