nieuws

Hardenberg maakt haast met bouw van AZC, in oktober komen de eerste vluchtelingen

In Hardenberg wordt hard gewerkt aan de realisatie van het AZC aan de Jachthuisweg. De eerste woonunits staan er inmiddels. Het AZC in Hardenberg moet uiteindelijk permanent onderdak bieden aan 700 vluchtelingen. Ook komen er 50 noodopvangplekken.
Omwonenden reageerden wisselend over de grootte van het te bouwen asielzoekerscentrum. Er werd een klankbordgroep gevormd uit inwoners van de gemeente, om uitkomst te bieden op de bestaande onrust. Maar na het uitbrengen van advies aan de gemeenteraad voelde die groep zich gepasseerd. Willem Boeke van Klankbordgroep Hardenberg zegt dat de gemeente wel advies overgenomen heeft, maar het daadwerkelijk onderhandelen over de grootte van het centrum gebeurde binnenskamers. Dat heeft met name voor een pijnpunt gezorgd.

Goede voorzieningen belangrijk

Wethouder René de Vent van de gemeente Hardenberg is positief over de samenwerking met de klankbordgroep. Hij is tevreden over de plannen zoals ze nu worden uitgevoerd. De Vent snapt de emotie wel, maar laat weten dat het belang van de gemeente ligt bij goede voorzieningen zoals een school op de locatie. Wat alleen haalbaar is bij minimaal 700 vluchtelingen.

Zoeken naar vrijwilligers

In oktober worden de eerste vluchtingen verwacht in Hardenberg. Er zijn veel vrijwilligers nodig, om de opvang van de geplande 700 vluchtelingen zo goed mogelijk te laten verlopen. Het COA heeft daarom een informatiemarkt gehouden om mensen te werven. De belangstelling is groot, zegt Liesbeth Kleisen van het COA. Ze verwacht dan ook voldoende vrijwilligers te vinden binnen de gemeente.

Positief verloop

Wethouder De Vent verwacht dat de eerste termijn van 5 jaar een positief verloop heeft in Hardenberg. En hij hoopt dat tegen die tijd het asielzoekerscentrum door de gemeenschap is opgenomen. Daarnaast is er bestuurlijk vastgelegd dat er na de periode van 5 jaar er een verlenging van nog eens 5 jaar bij kan komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.