Universiteit Twente

Universiteit Twente bouwt videovloer voor betere looprevalidatie

Universiteit Twente heeft vandaag een 'catwalk' gebouwd om de revalidatie van patiënten met loopproblemen effectiever en beter te maken. De videovloer is een mogelijk alternatief voor de loopband tijdens het revalideren.
Over een paar weken kunnen de eerste patiënten de videovloer gaan testen.  

Revalideren met een lach

Universiteit Twente is de tweede plaats waar deze vloer komt te liggen. Eerder lag hij al in Utrecht. "Patiënten hebben nog nooit zoveel plezier beleefd aan hun revalidatie", zegt technoloog Dennis Reidsma. "Ze lopen ook nog eens harder."
Wanneer de behandelwijze is bepaald, stelt de therapeut de tablet in. Er kan gekozen worden voor verschillende spelletjes. Eén van die spellen is een doorlopend pad waarop bladeren verschijnen. De patiënt moet op de bladeren lopen en wanneer dat niet gebeurt, word je 'opgegeten' door een haai. "Alle spellen zijn vaak competitief, dat maakt het leuker."

Geen onbekend gezicht

De videovloer van het internationaal werkende LedGo is geen nieuwe ontdekking. In shows van The Voice, Victoria's Secret en bij het Eurovisiesongfestival zag je hem al liggen. Alleen gaat hij nu ook ingezet worden in de gezondheidszorg. "De Universiteit heeft een boost aan creatieve intelligentie", zegt directeur van LedGo Winnie Meijer. "De samenwerking biedt veel kansen voor onderzoek. 
De samenwerking van LedGo en de Universiteit zorgt voor een vooruitgang in het herstelproces. De therapeut krijgt een schat aan data over bijvoorbeeld de belasting van de vloer door de patiënt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.