statushouders

Overijsselse gemeenten moeten nog 656 statushouders plaatsen

Overijsselse gemeenten lopen verder achter op plaatsing statushouders
Overijsselse gemeenten lopen verder achter op plaatsing statushouders
Overijsselse gemeenten lopen iets achter als het gaat om plaatsing van statushouders. Nog 656 statushouders wachten de komende drie maanden op een woning in deze provincie. Dat is de stand van zaken op 5 april, aldus een woordvoerder van de provincie.
In de eerste helft van dit jaar moeten de Overijsselse gemeenten, volgens de plannen van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie, 1350 asielzoekers met een verblijfsvergunning aan een huis helpen. Vanwege een voorsprong uit de tweede helft van 2015 van 56 statushouders is de opgave voor de eerste helft van 2016 iets lager: 1294.
Enschede loopt in vergelijking het meest achter op de taakstelling. De gemeente moet op dit moment nog 85 statushouders aan onderdak helpen.

'Nagenoeg op schema'

Overijssel zit volgens een woordvoerder van de provincie op dit moment op 49 procent van de taakstelling tot 1 juli 2015, waarmee Overijssel 'nagenoeg op schema loopt'. De provincie gaat er vanuit dat de doelstelling gehaald wordt.
Van de Overijsselse gemeenten heeft op dit moment alleen Almelo de taakstelling voor de eerste helft van het jaar gehaald. De gemeente plaatste de eerste drie maanden van dit jaar 118 vergunninghouders meer dan de opdracht was.

Meer plek in opvangcentra

De gemeenten doen volgens Dijkhoff vreselijk hun best. Het kabinet wil de statushouders die nu nog in de opvang zitten zo snel mogelijk naar een gewoon huis hebben, zodat er in die opvang plaats komt voor nieuwe asielzoekers.
Statushouders zijn mensen die met een verblijfsvergunning langere tijd in Nederland mogen verblijven. De cijfers van alle gemeenten staan op de site van de Rijksoverheid.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.