monument

Werkgroep uit Ommen wil nieuw oorlogsmonument voor slachtoffers Kamp Erika

Het huidige monument voor Kamp Erika op de Bestmenerberg
Het huidige monument voor Kamp Erika op de Bestmenerberg © Historische Kring Ommen
De werkgroep Tweede Wereldoorlog van de Historische Kring Ommen (HKO) werkt aan plannen voor een nieuw oorlogsmonument op de Besthmenerberg voor de slachtoffers van Kamp Erika.
Volgens de werkgroep heeft het bestaande monument niet meer de uitstraling en waarde die het werkelijk verdient. De Ommer kunstenaars Eric Schutte en Frank Meijerink zijn  ingeschakeld om mee te denken over de vorm van een nieuw monument, dat aan de slachtoffers van Kamp Erika tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 meer recht doet.
De werkgroep wil het nieuwe monument onthullen op 4 mei 2017.

Huidige gedenkplaats niet meer dan een verzameling voorwerpen

Het bestaande monument was een initiatief van een aantal voormalige kampbewoners. In 1946 werd aan de voet van de Bestmenerberg een eenvoudig houten kruis geplaatst. In de jaren daarna werden er meer voorwerpen aan toe gevoegd. In 1985 een grote veldkei; in 1990 een treurwilg en kleine veldkeitjes in de vorm van een hart en in 2006 een koperen plaat met tekst en een houten zitbank.
Ondanks de goede bedoelingen heeft de herdenkingsplaats niet de uitstraling en waarde die het volgens de werkgroep verdient. De mensonterende omstandigheden waaronder gevangen in het strafkamp Erika hebben geleden en zelfs het leven hebben verloren, wordt onvoldoende recht gedaan.
De werkgroep Ommen heeft de plannen voor het nieuwe monument al besproken met waarnemend burgemeester Boumans van de gemeente Ommen, grondeigenaar Staatsbosbeheer en de beheerder van camping Besthmenerberg.

De kosten voor een nieuw monument worden begroot op vijftienduizend euro.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.