Hoe word je 100? Door gewoon tevreden te zijn en je niet te druk te maken

Artsen Nanno Kleefstra en Hans van Hateren gingen op zoek naar het geheim van 99-plussers. Want: hoe word je ouder dan 100? Het onderzoek leverde een boek op met verhalen van oude mensen. Kleefstra: "Wat opmerkelijk is, is dat deze oude mensen zich niet zoveel zorgen maken, maar echt genieten van het leven en heel tevreden zijn."

Het boek moet geld opleveren voor onafhankelijk onderzoek naar medicijngebruik bij ouderen. Van Hateren: "Nu kan het zo zijn dat je op je zestigste een medicijn krijgt en die jarenlang blijft gebruiken. Terwijl je op je negentigste misschien juist hele andere medicijnen moet krijgen. Of dat de oude medicatie helemaal niet meer nodig is. De farmaceutische industrie gaat daar natuurlijk geen onderzoek naar doen, want die hebben een belang bij het gebruik van medicatie." 

Onafhankelijk onderzoek is schaars en dat willen de artsen graag doen. "Als arts is het soms ook lastig om onder het jeuk van de farmaceutische industrie uit te kruipen. En helemaal los onderzoek te doen."

Tips en trucs

Een gezonde leefstijl is de beste manier om oud te worden. "En niet roken, maar dat zijn dingen die we allemaal wel weten." Maar wat opvalt volgens onderzoeker Nanno Kleefstra is dat de oude mensen een bepaalde rust hebben. "Deze mensen staan allemaal positief in het leven. Ze zijn enkel bezig met de planning van morgen en de week daarna." 

Tekenles

Gerritdina Roelofs-Olthof uit Schalkhaar is 102 jaar oud en is een voorbeeld in het boek van een zeer positief persoon. "Ik voel me helemaal niet oud. Ik voel me jonger dan 102." Haar geheim van oud worden is volgens haar zelf: "Positief in het leven staan. Je moet niet overal te zwaar tegenaan kijken." Ze is zelfs nog op tekenles gegaan, toen ze 100 werd. De artsen zien dat als iets heel positiefs. "Je moet bezig blijven, dat is heel belangrijk."

Het boek is te bestellen op: www.99plus.nl en alle opbrengsten gaan naar het onderzoek. 

Meer over dit onderwerp:
Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren