referendum

Havisten organiseren eigen referendum op Reggesteyn in Nijverdal

Leerlingen van de middelbare school Reggesteyn-Noetseler in Nijverdal stemden vandaag ook over het associatieverdrag met Oekraïne. Leerlingen van 4-havo van de clustergroep maatschappij-wetenschappen organiseerden vandaag een peiling.
In de school stonden twee stemhokjes opgesteld. De leerlingen wilden zoveel mogelijk vierdejaars hun stem laten uitbrengen.

Verdiepen in het referendum

Ter voorbereiding van de peiling hebben de MaW-leerlingen zich verdiept in het referendum. De leerlingen hebben onder andere stembiljetten gemaakt, alle argumenten op een rij gezet en posters opgehangen in de school. 
Anne Steggink is één van de studenten die de peiling organiseerde. "We hebben alle voor- en nadelen op een rijtje gezet. Er zitten veel haken en ogen aan dit verdrag. Inmiddels weten we meer van het referendum dan onze ouders", zegt de leerlinge lachend.

Leerlingen bewust maken

Met dit project hoopt de school de leerlingen bewust te maken van de politieke ontwikkelingen. "De leerlingen verdiepen zich hierdoor op een leuke manier in de politiek", aldus Erik Braaksma, docent maatschappijleer. 
Larissa Jansen, één van de organisatoren, vindt dit ook een goede manier van leren. "Dit is leuker dan school, want je hebt geen les. Toch steek je er iets van op."

Uitslag

In totaal brachten 550 leerlingen hun stem uit. Een ruime meerderheid, 63%, heeft tegen het referendum gestemd. Bijna veertig procent stemde voor het associatieverdrag. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.