nieuws

Adrie Strikker: "Twents erfgoed moeten we behouden"

De Vereniging Oudheidkamer Twente voelt grote verantwoordelijkheid voor het behoud van Twentse gebruiken en het cultureel erfgoed. De Oudheidkamer Twente is opgericht in 1905 door mensen met een vooruitziende blik, onder andere leden van Twentse fabrikantenfamilies, maakten ruim honderd jaar geleden zich zorgen over de teloorgang van Twents cultureel erfgoed en besloten zich toen in te zetten voor het behoud.

erfgoed holt achteruit

Er werden aankopen gedaan van onroerend goed, schilderijen tot dagelijkse dingen zoals toen bijvoorbeeld een knipmuts. "Het is echt van belang want het erfgoed holt achteruit door de tijdsgeest",  zegt taxateur Adrie Strikker. "Vergeet niet dat er voor een knipmuts hard is gewerkt, de muts koste vroeger evenveel als een koe. Als je zes dochters had moest je hard werken om die mutsen te kunnen betalen. En dan is er ook nog eens een half jaar op gekantklost. Nu gaan die knipmutsen soms bij het oud vuil, heel jammer."

brulfteneugers

"We zijn niet bewust bezig om de dingen waar je nu blij mee bent te bewaren voor ons nageslacht. Dat kunnen hele gewone dingen zijn. Zoals bijvoorbeeld het fenomeen brulfteneugers, dat refereert aan een tijdsbeeld dat je nog veel vrije tijd had en op pad kon gaan. Brulfteneugers zijn de buurjongens van de bruid die in de buurt gingen vertellen dat er een feest op komst was. Nu gaan mensen makkelijker uit eten, maar toen aten mensen alleen wat aardappelen met vet. Dus de mensen konden vroeger echt uitzien naar een grote bruiloft."

Schatbewaarders van Twente

De kennis en geschiedenis van deze regio blijft behouden door de bewaarde schilderijen, glasnegatieven, prenten en kleding.
Maar de afgelopen jaren heeft de Oudheidkamer helaas niet genoeg geld tot haar beschikking gehad om gewenste aankopen en hoognodige restauraties te doen. Daarom is er nu een fonds, waarin bijdragen kunnen worden gedoneerd; 'Schatbewaarders van Twente'. "Daar is voor de komende tijd 30.000 euro binnen gehaald en dat is best wel veel. De doeken zijn niet van de bekende schilders maar regionale, dus kan er genoeg voor worden aangekocht. Het restaureren, bewaren en conserveren daarentegen is wel prijzig", aldus Strikker. De stukken worden dan tentoongesteld in verschillende musea in de regio, zoals de De Twentse Welle om het cultureel erfgoed over te kunnen brengen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.