nieuws

Politicoloog UT: "Opkomstdrempel 30 procent was niet verstandig"

De opkomst lag gisteren net boven de 30 procent en daarmee is het referendum over een associatieverdrag met Oekraïne geldig. Maar volgens politicoloog van de Universiteit Twente Henk van der Kolk roept de uitslag ook verschillende vragen op: "Wat betekent 'tegen' eigenlijk?"
"Allereerst was een opkomstdrempel van 30 procent niet verstandig", zegt Van der Kolk. "Heel veel voorstanders hebben niet gestemd om te zorgen dat de drempel niet gehaald werd. Dat is krom."
"De eerste voorspellingen waren dat de opkomstdrempel niet gehaald werd. Dat had ik van tevoren niet verwacht." Van der Kolk schatte vooraf een opkomst van 35 procent in: "Ik heb gisteravond de telling met spanning gevolgd, zeker toen het aantal richting de dertig procent ging."

Moeilijke positie

"We hebben onszelf in een moeilijke positie gebracht. Nu moet de regering en de Tweede Kamer aan de slag om de wet niet aan te nemen." Onverstandig denkt Van der Kolk: "Wat moet Nederland? Naar Europa stappen en zeggen dat er wat anders moet? Maar wat er dan precies anders moet is niet duidelijk."

Wat betekent 'tegen'?

Ook denkt Van der Kolk dat er teveel vragen onbeantwoord blijven: "Wat betekent 'tegen' eigenlijk? Zijn de mensen helemaal tegen het verdrag? Vinden ze dat er een ander verdrag moet komen? Is het verdrag in orde als we de plofkippen gaan beschermen?"
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.