Marle

Kleinste stembureau van Nederland in Marle haalt vaste 100 procent opkomst niet

Zelfs stembureau Marle kent nog geen hoge opkomst
Zelfs stembureau Marle kent nog geen hoge opkomst © Flickr Creative Commons / svenbosman
Volgens de vaste traditie heeft het kleinste stembureau van Nederland in Marle een opkomst van honderd procent. Maar dat gaat ditmaal niet lukken. Rond het middaguur hadden zich pas tien mensen gemeld in de woonkamer van de woning van Wim en Elly Westhoff op de Marledijk.
Om een opkomst van honderd procent te halen is het nodig dat aan het eind van de dag alle 49 geregistreerde kiezers van dit kleine stukje Overijssel aan de andere kant van de IJssel een stem hebben uitgebracht. Maar in Marle is sprake, net als in de rest van de provincie, van een rustige verkiezingsdag.

Opkomst halverwege is 20 procent

"We hebben halverwege de dag een opkomst van 20 procent. Ik verwacht uit te komen op een opkomst van 50 tot 60 procent", laat Wim Westhoff weten. Hij bemant samen met zijn vrouw het stembureau, dat in het huis aan de dijk in Marle staat.    
Het woonhuis is sinds 1948 een stembureau. Het dorp Marle valt onder de gemeente Olst-Wijhe, maar ligt aan de andere kant van de IJssel. Het kreeg een eigen stembureau om te voorkomen dat kiezers bij hoogwater 40 kilometer zouden moeten omrijden.
Als lid van het stembureau mag Westhoff tijdens de stemming niet met kiezers praten over het referendum, maar hij weet wel hoe zijn dorpsgenoten denken. "Ik denk dat een lichte meerderheid voorstemt."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.