cultuur

Dirigent Albert Dam werkt zich in het zweet voor Koningsdagconcert in Zwolle

Het jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel uit Zwolle speelt een grote rol tijdens het jaarlijkse Koningsconcert. Voor dirigent Albert Dam is dat een hele eer. "Sinds 2002 hebben we met het orkest al meerdere hoogtepunten bereikt, waaronder cross-overs met de Meander Bigband, nieuwjaarsconcerten voor de gemeente Zwolle, openingsconcerten op het Bevrijdingsfestival Overijssel en het concert voor het koningspaar op ‘200 jaar koninkrijk’. Het laatste hoogtepunt dat daar nu bijkomt is 18 april: het Koningsconcert."
Dam noemt het een "toevallige samenloop van omstandigheden", dat hij nu betrokken is bij het Koningsdagconcert. "We zijn goede bekenden van burgemeester Meijer. Die is natuurlijk nauw betrokken bij de organisatie van Koningsdag in Zwolle. Via hem hoorden we dat het koningspaar wil dat het concert een Zwols accent krijgt. Ook de jeugd moet erbij betrokken worden", zegt Dam. 

TV

In de tijd dat Prinses Beatrix op de kroon zat, werd er nauwelijks aan vernieuwing gedaan bij het concert. "De verwachting was dat Willem Alexander het concert zou afschaffen, maar tot verrassing van velen wilde hij het heel graag behouden", weet Dam. Het Koningsdagconcert vindt traditiegetrouw in de maand voor Koningsdag plaats. Het concert is in 1985 in het leven geroepen voor Prins Claus. Tot en met 2013 vond het concert op Paleis Noordeinde plaats. Sinds 2014 wordt het concert georganiseerd in de provincie waar de koninklijke familie Koningsdag viert. "En de uitvoering moet ook voor tv interessant zijn. En dat wordt het", weet de dirigent.

Drie keer in beeld

Drie keer mogen de Vuurvogels tijdens het Koningsdagconcert hun kunstje doen. Aan het begin, ergens in het midden en aan het eind. Dat einde wordt wel een klapstuk. "Ik wil er nog niet te veel over vertellen. Het moet een cadeautje blijven. Maar het is een nummer over de gitaar. Ik heb ook dingen zelf gearrangeerd. En dan heb je inderdaad echt het Koningspaar in je hoofd. We maken dit voor hen."

Drukke periode

Meedoen met het Koningsdagconcert is voor de Vuurvogels natuurlijk een hele eer. Het concert komt wel in een heel drukke periode, erkent dirigent Dam. "Onlangs nog traden we op voor een grote groep scholieren. Dan het Koningsdagconcert en we zitten op het podium tijdens Koningsdag bij de Parade in Zwolle." De orkestleden kunnen de last dragen. Ook het jongste lid, van 12 jaar. De gemiddelde leeftijd ligt op 16 jaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.