cultuur

'Schat van Dalfsen' ziet het levenslicht

"Deze vondsten zijn uniek voor Oost-Nederland." Dat zegt archeoloog Niels Bouma over de Merovingische vondsten die vandaag worden gepresenteerd in Dalfsen. Volgens de archeoloog was de schat van heren en dames die gezien worden als de eerste Dalfsenaren.
De 'Schat van Dalfsen' kwam vorig jaar aan de oppervlakte tijdens opgravingen bij Oosterdalfsen. Er werden negen graven ontdekt uit de vroege Middeleeuwen, de Merovingische tijd. In de graven werden verschillende kostbaarheden gevonden die vandaag voor het eerst aan het publiek worden getoond. 

Vondsten van de elite van Dalfsen

Het gaat om een aantal wapens, een prachtige ketting van barnsteen, vergulde mantelspelden en broches. "Het was waarschijnlijk geen vechtlustig volkje, maar de wapens werden gebruikt om de eigen 'stam' te beschermen", zegt Bouma. "Uit de rijkdom van de vondsten kunnen we concluderen dat het om de elite uit die tijd moet gaan." 

Geheim

De vondsten werden lange tijd stil gehouden door de archeologen, omdat korte tijd ervoor een groot grafveld van het zogenoemde Trechterbekervolk was gevonden. "Mensen halen die twee compleet verschillende tijdsperioden dan al gauw door elkaar." De 'Schat van Dalfsen' is vanaf vandaag tot half juli te bekijken in het gemeentehuis van Dalfsen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.