Enschede

Uniek stageproject bij Duitse bedrijven moet Enschedese werklozen aan een baan helpen

Archieffoto
Archieffoto
Enschede wil 138 werklozen aan het werk helpen in Duitsland met een speciaal stageproject. Het gaat naar eigen zeggen om de eerste grensoverschrijdende samenwerking in deze opzet ter wereld.
Daarvoor wordt een project gestart waarbij op kosten van een investeerder en een bank werklozen in maximaal 3 maanden tijd worden klaargestoomd voor de Duitse arbeidsmarkt.
Werklozen krijgen na een taal- en cultuurtraining een stageplek bij een Duits bedrijf dat is aangesloten bij de werkgeversvereniging in de techniek Kreishandwerkerschaft Steunfurt Warendorf. Na drie maanden neemt het bedrijf de stagiair in dienst.

Gemeente loopt geen risico

Dat levert de gemeente in 2,5 jaar tijd een verwachte besparing op van zeker 1,6 miljoen euro aan uitkeringen.
De investeerder en de bank krijgen hun geïnvesteerde geld alleen terug als de werkloze er minimaal twee jaar werk aan overhoudt. De gemeente loopt daarmee geen risico.

Duitslandteam in Enschede

Voor Enschede ligt een samenwerking met Duitse bedrijven voor de hand omdat de blik al langer gericht is op het buurland. Daar zijn voldoende vacatures. De werkloosheid ligt daar onder de 3% terwijl die in Enschede op een kleine 9% uitkomt.
De gemeente heeft een zogenoemd Duitslandteam aangesteld dat Duitse bedrijven probeert te interesseren voor een vestiging in de stad of voor opdrachten en daarmee werkgelegenheid bij Enschedese bedrijven.

Winkeliers verleiden

Daarnaast zijn wethouders en ambtenaren vorig jaar op de bonnefooi naar Essen gereden om daar winkeliers te verleiden een winkel in Enschede te beginnen.
Datzelfde doen ze in september. Dan gaan ze naar Düsseldorf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.