nieuws

Glazenier Jan Schoenaker vertelt verhalen in glas en lood

Jan Schoenaker (93) uit Oldenzaal maakte voor tientallen kerken in binnen- en buitenland gebrandschilderde ramen. Vorige week ontving hij de Johanna van Buren Cultuurprijs voor Oost-Nederland.
Abstracte kunst? Daar heeft hij niets mee. Zijn ramen vertellen eenduidig de verhalen uit de bijbel. Het boek, vooral het oude testament, is een onuitputtelijke inspiratiebron.
"Ik heb graag dat je kunt zien wat je ziet. Dat je dus niet allerlei ingewikkelde verhalen moet vertellen voordat iemand begrijpt wat je in de verste verte bedoeld hebt", zegt de glazenier in ruste. 

Verboden te tekenen

Drie grote ramen in de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal vertellen het verhaal van de heiligen Sylvester, Martinus en Plechelmus. Maar op een verborgen plek, achter het borstbeeld van Plechelmus, is het eerste raampje te zien dat Schoenaker ooit maakte voor de kerk.
Schoenaker was verguld met de bescheiden opdracht: in eerste instantie had pastor Gerritsen hem het tekenen in de kerk verboden.

Van 't houtje

De opdracht voor de ramen van de protestantse kerk in Hellendoorn was voor de katholiek Schoenaker ook bijzonder. "ik was van t houtje he. Maar dat bleek geen probleem, terwijl ik dat wel verwachtte".
Schoenaker heeft het geloof losgelaten, maar de verhalen uit de bijbel blijft hij koesteren. "Het zijn gewone, menselijke verhalen". 

Grapjes

In zijn ramen maar ook in zijn tekeningen, zijn veel Twentse elementen terug te vinden. Midwinterhoornblazers, geveltekens en stadsgezichten.
Hij verwerkte af en toe een grapje in een raam. Dan leek een afgebeeld figuur verdacht veel op de kunstenaar zelf. Of was zijn naam te lezen in het Frans op een wijnfles. 

Sinterklaas en Zwartepiet

Schoenaker maakte ook ramen voor de Nicolaaskerk in Denekamp.
In het kerkraam dat aan de patroonheilige is gewijd, kon volgens Schoenaker Zwartepiet niet ontbreken. De Zwartepietendiscussie is aan hem niet besteed.

Bijzondere band

Schoenaker heeft een bijzonder band met Saasveld. Alle 43 ramen in de kerk zijn van zijn hand. Als bonus maakte hij voor zijn twee overleden echtgenotes, Tonnie en Annie, bescheiden raampjes in de beide zijportalen. Het zijn liefdesverklaringen in glas.
Schoenaker wil bij deze kerk begraven worden - ooit.
Overijssel Vandaag, 7 april, en zondagmorgen na het nieuws van 0800 uur in Hoogtij, Radio Oost. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.