nieuws

Opnieuw uitstel strafzaak wapenverzamelaars Enschede en Rossum

Granaat uit WOll
Granaat uit WOll
Ze leven al drie jaar in spanning over de afloop van hun strafzaak, de twee verzamelaars van wapens en munitie uit de Tweede Wereldoorlog uit Rossum en Enschede. Maar beide wapenverzamelaars moeten geduld hebben, want hun zaak is vandaag opnieuw aangehouden.
Tijdens de behandeling van de strafzaak vandaag bleek dat een rapport over het aangetroffen wapentuig, waarvoor de rechtbank januari vorig jaar opdracht gaf, nog niet klaar was.
De twee verzamelaars uit Rossum en Enschede werden in mei 2013 aangehouden. Dat was na een melding dat de mannen met metaaldetectors op voormalige Duitse slagvelden zochten naar oorlogstuig. Daar zouden ze niet alleen oorlogstuig opgraven, maar ook menselijke resten.

Buurtbewoners moesten huis uit na vondst explosieven

Bij een huiszoeking in twee woningen aan de van der Cappelenstraat in Enschede werd een grote hoeveelheid explosieven gevonden. Daarop werd de buurt afgezet en moesten buurtbewoners hun huizen uit. Ook in Rossum werden wapens en munitie in beslag genomen.
De twee verzamelaars hebben altijd volgehouden dat ze niet fout zaten. Ze beschikten over vergunningen voor onklaar gemaakte wapens en de explosieven waren ontdaan van hun explosieve lading. Dat is nu niet meer na te gaan, omdat de EOD alle aangetroffen granaten en munitie na de vondst op een veilige plek tot ontploffing bracht.

Justitie kan niet aantonen of explosieven op scherp stonden

Tijdens de rechtszaak vandaag moest de officier van justitie toegeven dat er geen monsters zijn genomen om te kijken of er kruit in zat. De officier gaf aan dat ze niet kan aantonen of de explosieven wel of niet onklaar waren gemaakt.
Wanneer de zaak verder gaat is niet duidelijk. Een voorstel om de zaak op 6 juni verder te behandelen, sneuvelde. De advocaat van een van de verdachten is die dag verhinderd wegens een andere zaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.