otter

Onderzoeksbureau Alterra: otters De Wieden mogelijk in fuiken verdronken

De dode otters die vorige week bij Giethoorn en in Friesland werden gevonden, zijn door verdrinking om het leven gekomen. Dat is de conclusie van onderzoeksbureau Alterra, dat de dieren heeft onderzocht. De dieren zijn hoogstwaarschijnlijk in fuiken terechtgekomen en zo verdronken.
Vorige week dinsdag vond een jager twee dode otters in natuurgebied De Wieden. De dode dieren dreven in het water. Een paar dagen later werd door een medewerker van Wetterskip Fryslan in It Fryske Gea ook twee dode otters gevonden. Ook deze dieren dreven in het water. 

'Geen indicaties voor verkeersongeluk'

"We hebben geen indicaties gevonden dat de dieren door een verkeersongeluk om het leven zijn gekomen", aldus onderzoeker Jansman. "Voor zover we konden zien zijn er geen uiterlijke verwondingen, geen botbreuken of bloedingen. Ze zijn vrijwel zeker verdronken." De dieren waren al in verregaande staat van ontbinding. 
De oorzaak van de verdrinking is niet met zekerheid te zeggen, maar volgens Jansman zijn de otters waarschijnlijk in fuiken terecht gekomen. "Ik wil er daarom nog eens benadrukken dat er in otterrijke gebieden voorzichtig moet worden gedaan met fuiken."
In visfuiken verdronken otters vormen een groot probleem voor de Europese otterpopulatie. In het verleden is gebleken dat zowel in Nederland als in omliggende landen een kwart van de dode otters door verdrinking in fuiken om het leven komt. Daarmee vormden visfuiken, na het verkeer, de belangrijkste doodsoorzaak voor otters.
Tegenwoordig zijn die aantallen een stuk lager, onder meer omdat in otterrijke gebieden vissers verplicht zijn hun fuiken zodanig in te richten dat otters er niet in kunnen zwemmen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.