Degen duikt op in 17e eeuwse beerput in Vollenhove

Archeologen hebben een honderden jaar oude degen opgediept uit een 17e eeuwse beerput aan Voorpoort in Vollenhove.

De beerput was al eerder tijdens een archeologisch onderzoek ontdekt. In de beerput dook onder meer een Chinees porseleinen kopje op, speciaal glas, een bord met het wapen van Vollenhove én de degen. Het steekwapen dateert waarschijnlijk uit 1650-1700. De vondsten zijn gerestaureerd en vanaf komende zaterdag te bezichtigen in het Cultuur Historisch Centrum Land van Vollenhove.

Met name de vondst van de degen is bijzonder. Er zijn in Overijssel, maar ook in Nederland, heel weinig van dergelijke wapens gevonden. De degen is gerestaureerd en blijkt een bijzonder exemplaar gezien de bewerking ervan.


De vondsten in de beerput wijzen erop dat de put gelegen was op het erf van een welvarend iemand. Iets dat goed mogelijk is in een stad als Vollenhove. Vollenhove was namelijk destijds hét machtscentrum van Noordoost Nederland met tal van havenzaten binnen de stadsmuren.

Zaterdag 9 april opent wethouder Jacques Wagteveld de tentoonstelling waarvan de gevonden degen het pronkstuk is. Dan is hij te bezichtigen in het Cultuur Historisch Centrum Land van Vollenhove.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Vollenhove cultuur Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren