Paasloo

Landschap Overijssel geeft ringslang en kamsalamander vrij baan in Paasloo

De ringslang en de kamsalamander krijgen de ruimte van Landschap Overijssel in Paasloo en Steenwijkerwold. De natuurbeheerder is op zes verschillende locaties bezig met het graven van poelen, die de overlevingskansen van bedreigde amfibiesoorten moeten vergroten.
De kamsalamander en de ringslang zijn diersoorten die op de Rode Lijst zijn aangemerkt als ‘kwetsbaar’ en hebben ondersteuning nodig in de vorm van een aantrekkelijke leefomgeving.
Vorig jaar deed Landschap Overijssel de oproep aan grondeigenaren in de regio Paasloo-Steenwijkerwold om mee te werken aan het aanleggen van een netwerk van poelen. Ringslangen en kamsalamanders kunnen zich op deze manier makkelijker verplaatsen om een geschikte partner te vinden en kroost groot te brengen. 

Geld voor onderhoud en beheer poelen

Op zes locaties zijn de afgelopen maanden poelen aangelegd of hersteld. In totaal gaat het om acht poelen. Grondeigenaren krijgen geld om de komende 21 jaar hun poel goed te kunnen onderhouden. Dit is geregeld met een gebiedscontract Groene en Blauwe Diensten via de Stichting Grensvisie Blesdijke-Paasloo. 
In het project worden vrijwilligers ingezet die de komende jaren de aantallen kamsalamanders en ringslangen in de poelen gaan bijhouden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.