dak- en thuislozen

Rouzbeh Zoubin is huisarts in Staphorst en straatdokter in Zwolle

Zwolle mag zich een grote stad noemen, want ze heeft nu een eigen straatdokter. Rouzbeh Zoubin, huisarts in Staphorst en woonachtig in Zwolle, helpt dak- en thuislozen waar hij kan.
Zoubin vluchtte 18 jaar geleden vanuit Afghanistan naar ons land. Hij komt uit een artsengezin. Voor hem is het vanzelfsprekend dat hij zich in zijn nieuwe vaderland inzet voor mensen die zijn hulp nodig hebben. 
Als GGD-arts kreeg hij vaak te maken met dak- en thuislozen. Op straat wordt hij nog steeds regelmatig door hen aangeklampt. "Waar het kan, help ik", zegt Zoubin. 

Mee naar huis

In een enkel geval neemt hij patiënten mee maar huis, maar dat wordt een te grote belasting voor zijn gezin. Daarom zoekt hij een praktijkruimte waar hij zijn bijzondere patiënten goed kan onderzoeken. Joop van Ommen, beheerder van de WRZV-hallen en initiatiefnemer van De Herberg, bood uitkomst.
In de sporthal gaat Van Ommen deze week een kleine vergaderkamer geschikt maken als praktijkruimte voor de straatdokter. Zoubin gaat daar spreekuur houden. Van Ommen: "Ik heb Zoubin 11 jaar geleden leren kennen als GGD-arts. Op hem kon je altijd bouwen". Van Ommen aarzelde dan ook geen moment toen Zoubin hem benaderde voor hulp.

Asielzoekers en illegalen

Zwolle telt ongeveer 70 daklozen van wie de helft tot de vaste kern behoort. Het aantal daklozen neemt toe, mede als gevolg van het asielbeleid. 
Zoubin: "Deze mensen kunnen infectieziektes bij zich dragen die eenvoudig te behandelen zijn. Maar als je ze te laat behandelt is misschien wel een ziekenhuisopname nodig en dat kost de samenleving veel geld."
Zoubin hoopt op samenwerking met ziekenhuizen en apothekers. Tot nu toe betaalt hij de medicatie meestal uit eigen zak.

Stichting in oprichting

Hij heeft ondermeer een laptop nodig, een onderzoeksbank en straks geld voor medicatie en andere hulpmiddelen om te kunnen starten. Zoubin is bezig een stichting te vormen. Mensen die nu al financieel willen steunen kunnen een donatie ovv de Straatdokter overmaken tav vrienden van de herberg op NL69 RABO 0110031539. 
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.