NS

Seinen op 'lichtgroen' voor NS Station in Staphorst

Een station in Staphorst is haalbaar
Een station in Staphorst is haalbaar
Een NS-station in Staphorst is haalbaar op de historische locatie, de plek waar tot 1935 een halteplaats was. Een verkenning wijst dat uit.
“De seinen staan op lichtgroen”, zei burgemeester Theo Segers van Staphorst deze week. “Er is meer onderzoek nodig om na te gaan of de trein na jaren afwezigheid in 2021 weer stopt in Staphorst. Een station op de oude plek is haalbaar, maar er zijn wel maatregelen nodig om de railverkeersveiligheid te verbeteren.”

Lang gekoesterde wens

De wens voor een station in Staphorst is er al jaren. De gemeente startte daarom samen met de provincie, NS en ProRail een onderzoek naar de haalbaarheid. Tussentijdse resultaten van een verkenning wijzen uit dat het kan.
Het beoogde station moet een bijdrage leveren aan de verbetering van de bereikbaarheid van Staphorst. Op de A28 tussen Meppel-Zwolle moet het rustiger worden. De gemeente noemt het jaar 2021.

Eindeloos verhaal

Station Staphorst is een verhaal dat eindeloos duurt. Al in 2002 presenteerde bureau Goudappel Coffeng een onderzoek waaruit bleek dat een station in Staphorst zou kunnen qua reizigersaantallen. Velen hadden de moed al verloren. Zeker toen NS-regiodirecteur Ineke van Gent drie jaar geleden in de raadzaal van Staphorst zei dat het nooit wat zou worden met die halteplaats.
Twee jaar geleden liet toenmalig staatssecretaris Mansveld weten dat het wel kan. Zij zei toen dat -als het zou gebeuren - dat het voor 2028 moet lukken.

Stationsplein

Als het station er komt, dan krijgt Staphorst ook een ‘Stationsplein’ op de oude vertrouwde plek, nabij de Gemeenteweg. Dat staat in de ‘Structuurvisie 2030. Deze locatie, waar vroeger ook een station was, geniet de voorkeur boven een nieuwe plek verder naar het zuiden.
Aan de Stationsweg in Staphorst stond ooit een prachtig stationsgebouw, gebouwd in 1867 en gesloopt in 1970. In 1935 werd het gesloten voor passagiers, maar tot in de jaren zestig stopten er goederentreinen. Wie goed kijkt, ziet ook nog de afscheiding van het oude perron.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.