Zwijcontract

Slachtoffers oud-neuroloog Jansen Steur steunen verbod zwijgcontracten

Slachtoffers van oud-neuroloog Ernst Jansen Steur juichen een verbod op zwijgcontracten tussen ziekenhuizen en gedupeerde patiënten toe.
Ook omdat in de affaire rond de oud-neuroloog in 2001 een zwijgcontract is gesloten tussen de toenmalige bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente, Henk Bijker, en ex-patiënte Ineke Damink.

15.000 gulden

In het toenmalige zwijgcontract, dat al enkele jaren in het bezit is van RTV Oost, staat letterlijk 'Partijen zullen het medisch dossier vernietigen en patiënte staakt tuchtzaak. Als de patiënte zich niet houdt aan het contract vordert het MST 15.000 gulden van de Enschedese patiënte'. 
In 2009 werd onder druk van de publiciteit het contract op voorspraak van toenmalig bestuursvoorzitter Kingma van het MST vernietigd en kon ex-patiente Ineke Damink vrijuit spreken. Dat deed zij onder meer bij TV Oost.

Schande

Toenmalig minister Klink sprak schande van een dergelijk contract, maar kwam nooit met een verbod. Zijn opvolger Edith Schippers komt daar nu wel mee, nadat een nieuw zwijgcontract was opgedoken in het ziekenhuis in Hilversum. Na de dood van een 21-jarige man uit Blaricum stelde de ziekenhuisdirectie een zwijgcontract op met de moeder van het slachtoffer. Het radioprogramma Argos onthulde dat contract.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.