nieuws

Boek over 'Menthol': de eerste zwarte man in Hengelo, die Nederland leerde tandenpoetsen

Joseph Sylvester, alias Menthol, leerde Nederland tanden poetsen. Hij verkocht zijn zelf vervaardigde Babajaba tandpasta op markten in Nederland. Totdat hij Marie 'Roosje' Borchert uit Hengelo ontmoette, het mooiste meisje uit Hengelo. Ze trouwen in 1928, een van de eerste gemengde huwelijken van Nederland. Auteur Frank Krake schreef er een boek over.
"Die bruiloft in Hengelo was in die jaren een hele gebeurtenis. Iedereen hing uit de ramen. Een mannequin die trouwt met een zwarte marktkoopman! Dat was groot nieuws", aldus Krake.

Roosje

Zelf heeft hij Roosje niet gekend, maar zijn opa wél. "Bij mijn familie thuis ging het soms over haar, want m'n opa deed zaken met Roosje. Dat verhaal intrigeerde me." Krake dook in de documenten en schreef er een boek over, met foto's uit archieven.
Menthol’s leven en zijn huwelijk met het mooiste meisje van de stad maakten vele tongen los. Uiteindelijk moesten de twee scheiden. Uit liefde. "Ja, dat klinkt misschien gek, maar Menthol was een slimme man. Een echte ondernemer. Maar toen de handel minder liep in de crisis van de jaren '30 en de oorlog later kwam, wist Menthol dat zijn huwelijk ook Roosje in de problemen zou brengen. De dag na hun scheiding, bleek zijn vrees gegrond. Hij werd opgepakt en naar Duitsland afgevoerd. Door zijn scheiding, wist hij Roosje te redden."

Kaartjes

De levenswandel van deze Joseph Sylvester wordt niet alleen in het boek behandeld, maar ook in een musical en lezing. Lezers van RTV Oost kunnen kans maken op kaartjes voor de lezing over Menthol. Mail naar pr@rtvoost.nl om de tickets te winnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.