Vliegbasis Twente

Koude Oorlog Museum vestigt zich op vliegveld Teuge

Met een vliegbasis in Twente, een IJssellinie bij Deventer en Amerikaanse raketten in Darp zat Overijssel er middenin: de koude oorlog.   Deze gewapende vrede tussen de Navo-landen in West-Europa en het Warschaupact in het Oosten duurde van direct na de 2e wereldoorlog tot de Val van de Muur in 1989.
Die spannende periode staat centraal in een nieuw te bouwen Koude Oorlog Museum op vliegveld Teuge. Met vliegtuigen, tanks en historische exposities komen de decennia van 'de bom', de Cuba-crisis en de wapenwedloop weer tot leven.
De eerste stappen voor het museum zijn inmiddels gezet. Initiatiefnemers Lex Versteeg en Peter van de Noort richten zich met hun museum op diverse doelgroepen. Vanzelfsprekend iedereen die de koude oorlog bewust heeft meegemaakt, maar ook jongeren die ruim na de Val van de Berlijnse Muur zijn geboren.
De eerste vliegtuigen voor het museum zijn al aangeschaft. Zo staan in de hangar al een Mig-23 straaljager van de Tsjechische luchtmacht en een F-104 Starfighter die dienst heeft gedaan op de luchtmachtbasis Twente.
Versteeg en Van de Noort verwachten nog anderhalf tot twee jaar nodig te hebben om het museum klaar te krijgen voor bezoekers.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.