nieuws

Het tekenseizoen is begonnen: 6 vragen rondom Week van de Teek

Het tekenseizoen is begonnen: 6 vragen rondom Week van de Teek
Het tekenseizoen is begonnen: 6 vragen rondom Week van de Teek
De lente is begonnen! Helaas betekent dat ook dat de teek weer de kop opsteekt. Ieder jaar vragen gezondheidsinstanties daarom aandacht voor teken door in het voorjaar een speciale week te houden: Week van de Teek. Dat is dit jaar deze week. Wij zetten in het kader hiervan zes vragen over teken en de ziekte van Lyme op een rij.

1. Wat zijn de gevolgen van een tekenbeet?

Een teek kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen, waardoor je na een tekenbeet de ziekte van Lyme kunt krijgen. Maar dit hoeft niet altijd!
Elk jaar worden ruim één miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 1 op de 50 mensen krijgt de ziekte van Lyme na zo'n tekenbeet. Dat zijn ongeveer 25.000 mensen per jaar. Daarvan houden duizend tot 2500 mensen langdurig klachten.

2. Wat zijn die 'langdurige klachten'?

De ziekte van Lyme is een zogenoemde multi-systeemziekte. Dat betekent dat langdurige klachten op meerdere gebieden op lichamelijk en emotioneel niveau kunnen voorkomen. Denk daarbij aan klachten op het gebied van zenuwstelsel, hersenen, huid, spieren en gewrichten, hart en ogen.
Maar ook psychiatrische klachten kunnen worden veroorzaakt door de ziekte van Lyme. De ziekte is dus heel divers en het verloop ervan is vaak erg grillig.

3. Wat moet ik doen als ik door een teek ben gebeten?

Wanneer je de teek binnen 24 uur hebt weggehaald, hoef je niet direct naar de huisarts. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme (zie volgende vraag).
Als deze klachten ontstaan, ga dan naar de huisarts en meld dat je door een teek gebeten bent. Heeft de teek langer dan 24 uur op de huid gezeten? Overleg dan met de huisarts of je behandeld moet worden.

4. Wat zijn de tekenen die kunnen duiden op de ziekte van Lyme?

Het is niet gemakkelijk om de ziekte van Lyme vast te stellen, omdat de verschijnselen wisselend kunnen zijn. Mogelijke (ziekte)verschijnselen zijn:

- een rode vlek of ring op de huid die steeds groter wordt;
- een grieperig gevoel met met koorts en spierpijn (zeker als je de enige in je omgeving bent met griep, moet je op je hoede zijn);
- dubbel zien, hangend ooglid, scheef aangezicht;
- pijn, krachtverlies of tintelingen in de ledematen;
- gewrichtsklachten die doen denken aan reuma.

5. Als ik door een teek ben gebeten, kan ik die dan ergens melden?

Ja, dat kan. Op tekenradar.nl kun je een tekenbeet melden. Deze site is in het leven geroepen door de Wageningen Universiteit in samenwerking met het RIVM, om de tekenpopulatie in Nederland in kaart te brengen. Op deze site kun je ook aangeven of je door de teek klachten hebt gekregen die kunnen wijzen op de ziekte van Lyme.

6. Wat zijn de cijfers voor Overijssel wat betreft teken en de ziekte van Lyme?

In 2015 werden op de website van Tekenradar 890 tekenbeten doorgegeven door Overijsselaars. Dat is 9,6 procent van het totale aantal teken waarvan de precieze locatie is doorgegeven.
Uit een analyse twee jaar geleden bleek dat in Overijssel 18,5 procent van de teken de Borrelia-bacterie bij zich had. Dit ligt iets onder het landelijk gemiddelde van 21,9 procent.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.