nieuws

Onderzoek naar dakdrama in Grolsch Veste hoofdpijndossier voor OM: nog steeds geen datum

Het Openbaar Ministerie durft niet meer aan te geven wanneer het strafrechtelijk onderzoek naar het dakdrama in de Grolsch Veste is afgerond. Het onderzoek sleept zich al jaren voort en lijkt een heus hoofdpijndossier te worden voor het OM.
Woordvoerder Barbara van Heerde van het Openbaar Ministerie geeft aan zich niet meer te wagen aan een voorspelling als haar opnieuw de vraag wordt voorgelegd wanneer het onderzoek klaar is. Op 7 juli is het vijf jaar geleden dat het dak van het stadion deels instortte. Daarbij vielen twee doden en meerdere gewonden. Betrokkenen wachten nog altijd op antwoord.  

Laatste informatieronde

Begin dit jaar gaf Van Heerde nog namens het OM aan dat er in februari duidelijkheid zou komen. Volgens Van Heerde was het OM bezig met een laatste informatieronde aan betrokkenen. Hoe lang dat ging duren kon ze niet zeggen. "We hopen in februari duidelijkheid te kunnen geven. Dat kan de hele maand februari zijn", aldus Van Heerde toen.
Intussen is het alweer half april en blijft het stil. Van Heerde realiseert zich dat en vindt het zelf ook heel vervelend, zegt ze. Maar een antwoord op de vraag wanneer duidelijkheid wordt gegeven, komt opnieuw niet.

Afstemming

"Ik kan dat pas uitleggen op het moment dat wij uitsluitsel kunnen geven over strafvervolging", geeft ze aan. Als reden voor de vertraging geeft Van Heerde nu dat het te maken heeft met 'afstemming.' Wat dat inhoudt, blijft onduidelijk. "We zitten in de afrondende fase, maar dat duurt langer dan ik had gedacht." 
Een nieuwe datum noemen, daar begint Van Heerde niet meer aan. Uit angst dat opnieuw die deadline niet gehaald wordt. Het moet voor het OM intussen een heus hoofdpijndossier zijn geworden. Het is niet de eerste keer dat het OM terug moet komen op een toezegging rond het strafonderzoek naar het instorten van het dak van de Grolsch Veste. 

Veel te lang

In juni 2014, bijna drie jaar na het instorten van het dak, kon het OM zich buigen over de schuldvraag. Dat was al later dan verwacht. Volgens het OM kwam dat toen door een specifieke vraag 'over het reilen en zeilen van het bouwproces'. Waar die vraag over ging wilde het OM toen niet zeggen. 
Het onderzoek van het OM is nu bijna twee jaar bezig. Oktober vorig jaar gaven slachtoffers en nabestaanden al aan dat zij vinden dat het strafrechtelijk onderzoek naar het instorten van het dak van de Grolsch Veste veel te lang duurt. Ze zeiden toen niet te begrijpen waarom het Openbaar Ministerie na vier jaar nog niet wist wat ze met de verantwoordelijke bouwers zouden gaan doen, terwijl al lang duidelijk was wat er mis is gegaan. 
Volgens woordvoerster Van Heerde heeft het OM geen reacties van betrokkenen gehad op het onderzoek.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.