Rechtbank Almelo

Werkstraf geëist tegen ondernemer uit Hengelo voor faillissementsfraude

Werkstraf geëist voor faillissementsfraude
Werkstraf geëist voor faillissementsfraude
Voor de rechtbank in Almelo is een werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een verbod om de komende twee jaar nog een bedrijf op te zetten geëist tegen een zakenman uit Hengelo. De man wordt ervan verdacht dat hij in 2010 faillissementsfraude pleegde met een aantal bv's.
De Hengelose zakenman had een aantal bedrijven, die betrokken waren bij de online merchandiseverkoop voor onder meer voetbalclubs Ajax en Feyenoord, maar ook voor grote bedrijven als Douwe Egberts. Hij zou in 2009 met een investeerder het failliete bedrijf Van Keulen Bakkerijmachines voor de symbolische prijs van een euro overgenomen hebben.
De bedoeling zou zijn geweest om het bedrijf weer overeind te helpen en er werd door de verkoper een half miljoen euro in de onderneming gestopt. Vervolgens werd er volgens de officier van justitie weinig met de onderneming gedaan totdat de bv's van de Hengelose zakenman in mei 2010 failliet gingen.
Volgens de officier van justitie blijkt achteraf dat er drie dagen voor het tekenen van het overnamecontract al een overeenkomst met de investeerder bestond. Daarin zou zijn afgesproken dat de half miljoen euro overgemaakt zou worden naar de bv van de investeerder. Bij het faillissement in mei 2010 bleek bovendien dat er een partij bakkerijmachines was verdwenen.
Ook zou er na het faillissement een vrachtwagen buiten de boeken zijn verkocht. Nadat de Hengelose zakenman keer op keer niet gereageerd zou hebben op verzoeken van de curator om inzage te geven in de volledige administratie werd aangifte gedaan van fraude.

"Administratie in vlammen op"

Een maand voor de aangifte van de curator ging het pand van Van Keulen Bakkerijmachines in Nijverdal in vlammen op. De grote uitslaande brand, met rookwolken die tot ver in de omtrek te zien waren, verwoestte het hele bedrijf. De volledige bedrijfsadministratie van de zakenman uit Hengelo ging verloren. Die administratie was niet lang voor de brand vanuit een bedrijfsruimte in Eindhoven naar Nijverdal overgebracht.
Volgens de brandweer was er sprake van brandstichting. Op het adres van het verbrande pand waren meer bedrijven gevestigd. De bekendste daarvan was het failliete The Entertainment Group, een Nederlandse productiemaatschappij waarbij bekende Nederlanders als Marco Borsato en Ajax-directeur Rik van den Boog betrokken waren. De directeur van TEG werd in 2014 door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk wegens fraude.

"Zakenman ontkent, curator had inzage"

Volgens de Hengelose zakenman gaf hij wel degelijk gehoor aan de verzoeken van de curator. Hij zegt dat hij meermaals met ordners administratie naar het kantoor reed van de curator in Eindhoven. Daarnaast zegt de man dat de curator toegang had tot de digitale administratie. "Ik ben van mening dat ik volledig mee heb gewerkt", aldus de Hengeloër, die voor de rechtbank aangaf dat de computers waarop de administratie stond verkocht zijn door diezelfde curator.
Over de bakkerijmachines verklaarde de zakenman voor de rechtbank dat die nog ergens bij een Duitse of Poolse tussenpersoon staan. Als hij contact kan krijgen met die persoon moet er nog zo'n 80.000 euro te halen zijn. Bij de politie zei de zakenman nog dat ze voor een zacht prijsje waren verkocht als schroot of dat de verkoop zo weinig opleverde dat de kosten hoger waren.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.