Enschede

Anderhalf jaar cel geëist tegen man uit Enschede die explosief aanstak bij woning ex-partner

Hoger beroep
Hoger beroep
Tegen een 50-jarige man uit Enschede is in hoger beroep een celstraf van anderhalf jaar geëist, omdat hij een explosief door de brievenbus van de woning van zijn ex zou hebben gegooid. De rechtbank veroordeelde de man eerder tot een voorwaardelijke celstraf, waartegen het Openbaar Ministerie in beroep is gegaan.
De verdachte zou op 13 oktober 2013 naar de woning van zijn ex-partner in Enschede zijn gegaan, waar hij een explosief voorwerp in de brievenbus van de voordeur zou hebben aangestoken. Door de explosie ontstond flinke schade aan de voordeur en andere plekken in de woning. Eén persoon raakte lichtgewond.

Rechtbank gaf voorwaardelijke straf

De Enschedeër bekende dat hij het vuurwerk aanstak en in de brievenbus van de woning stopte. De man was boos op zijn ex, omdat ze eerder die dag zijn vingers tussen de deur had geklemd. De rechtbank veroordeelde de man tot acht maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur. Het OM ging in hoger beroep en eiste vandaag een onvoorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar.
"Met de straf zoals door de rechtbank is opgelegd kan niet worden volstaan", aldus de advocaat-generaal. "Het gaat om zeer ernstige feiten. Verdachte heeft volstrekt onverantwoordelijk gehandeld en het is puur toeval dat er geen zwaargewonden – of erger – doden zijn gevallen. Ook had er nog veel meer schade kunnen ontstaan, ook voor anderen dan de in de woning verblijvende personen. Dat is zeker niet te danken geweest aan verdachte."

'Eerdere acties niets geholpen'

Dat de verdachte lijdt aan psychische klachten en andere problematiek doet aan de ernst van de feiten niet af, aldus de advocaat-generaal. Die nam eerder huiselijk geweld van de verdachte tegen zijn ex mee in de strafeis. "Blijkbaar hebben eerdere reacties van politie en justitie en een locatie- en toegangsverbod niets geholpen." 
De uitspraak is waarschijnlijk over twee weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.