nieuws

Gedeputeerde Van Hijum: 'Kamer moet toerisme in Overijssel helpen, banenverlies dreigt'

De Tweede Kamer moet zo'n 32.000 mensen die werken in het toerisme in Overijssel de helpende hand bieden. Door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid dreigen veel mensen hun baan te verliezen. Dat schrijft Gedeputeerde Staten van Overijssel in een brief aan de vaste Kamercommissie Economische Zaken. Die praat morgen met minister Kamp over dit onderwerp.
In Overijssel werken ruim 32.000 mensen in de 'gastvrijheidseconomie'. En dat zouden er nog zo'n 1.500 meer moeten worden als een plan van het platform 'Gastvrij Overijssel' slaagt. In dat platform is een groot aantal organisaties verenigd. Voorwaarde voor het slagen van het plan is dat MKB-bedrijven in de recreatie- en toerismesector mensen kunnen én durven aannemen. 

Overbruggingsperiode

In de praktijk blijkt dat veel ervaren werknemers in het toerisme in Overijssel juist hun baan dreigen te verliezen, schrijft Gedeputeerde Staten van Overijssel in een brief aan de Kamercommissie. Dat komt omdat in de toerismesector veel wordt gewerkt met tijdelijke contracten voor een periode van 8 of 9 maanden, gevolgd door een korte overbruggingsperiode in de stille wintermaanden. Daarna volgt een nieuw contract. 
Op grond van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid moet de overbruggingsperiode echter minimaal zes maanden bedragen. Als die periode korter is moet een contract voor onbepaalde tijd worden aangeboden en dat kunnen bedrijven in de toerismesector niet. Het gevolg hiervan is dat werkgevers hun vertrouwde werknemers vervangen door andere mensen, óf hun werknemers kortere contracten aanbieden.

Minimale periode

Dit probleem kan niet in de CAO worden opgelost; hiervoor is nodig dat in de wet de minimale periode tussen twee contracten wordt teruggebracht naar drie maanden. De Kamercommissie Economische Zaken praat morgen over dit onderwerp met minister Kamp. Gedeputeerde Staten vraagt of de Kamerleden aandacht willen vragen voor het probleem. 
Camping De Beerze Bulten in Beerze is één van de bedrijven die te maken heeft met het probleem. Bij dat bedrijf werken zo'n 180 mensen waarvan ruim 130 als seizoensarbeider. De tijdelijke krachten werken van maart tot november. In de wintermaanden heeft het bedrijf geen werk voor ze.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.