Almelo

Almelo verkoopt Noordflank aan provincie en boekt twee miljoen euro 'winst'

De provincie koopt de gronden aan de Noordflank van de gemeente Almelo
De provincie koopt de gronden aan de Noordflank van de gemeente Almelo © RTV Oost / Shireen Krus
De gemeente Almelo verkoopt grond aan de Noordflank aan de provincie Overijssel. Na een langdurig en verhit debat ging gisteravond een ruime meerderheid van de gemeenteraad akkoord met de verkoop.
De grond was oorspronkelijk bedoeld voor de nieuw te bouwen woonwijk Waterrijk. Dat plan mislukte, terwijl de gemeente daar al zestig miljoen euro voor uit de gemeentekas had getrokken.

'Winst' voor noodlijdende gemeente

De provincie koopt 173 hectare grond voor 14,5 miljoen euro. Aangezien de grond nog voor ongeveer 12 miljoen euro in de boeken stond, boekt Almelo twee miljoen euro 'winst'.
Ook valt er een rentelast van 436.000 euro per jaar weg. De opbrengst wordt in de algemene middelen van de noodlijdende gemeente gestopt en is daarmee bedoeld om de gemeente er financieel bovenop te helpen.

De financiële positie van Almelo is nog altijd zorgwekkend. Dat komt onder andere door de slechte grondposities van de gemeente. De provincie houdt dan ook intensief toezicht op de financiën van de gemeente.

Plek voor boeren

In de Noordflank komt nu weer plek voor boeren die elders moeten wijken voor natuurgebieden. Jaren geleden had het gebied al een agrarische bestemming.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.