Waanders in de Broeren

Slijters willen vervolging VNG vanwege pilot met drankverkoop in winkels

De brancheorganisatie voor slijters doet aangifte tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vanwege opzettelijke uitlokking van overtreding van de Drank- en Horecawet (DHW). Aanleiding is een pilot waarbij boekhandel Waanders in de Broeren in Zwolle bij wijze van proef meerdere wijnen verkopen op de afdeling waar boeken liggen over wijn.
Dat was tegen het zere been van slijterijen. Want boekhandels mogen geen wijn verkopen. Maar burgemeester Meijer vond het wel prima en trad pas op nadat hij door de rechter werd gedwongen.

Drank- en Horecawet

De VNG roept nu echter in het kader van een pilot  'reguleren mengvormen winkel/horeca' gemeenten op om ondernemers bewust de regels van de Drank- en Horecawet te laten overtreden en experimenten aan te gaan buiten de kaders van de wet. Zoals eerder dus ook gebeurde bij Waanders. 
Voorzitter Ron Andes van de SlijtersUnie vindt dat ondernemingen geen drank moeten verkopen, omdat controle op naleving van de wet niet kan. "Dat is onmogelijk", zegt Andes, die verwacht een sterke zaak te hebben.

Einde

"In haar uitspraak van 30 maart 2016 heeft de rechtbank Zwolle definitief een einde gemaakt aan de gedachte dat handhaving bij experimenten met mengvormen achterwege zou kunnen blijven, wanneer sprake is van overtreding van de Drank en Horecawet."
De VNG ziet in de uitspraak van de rechtbank geen aanleiding om op haar standpunt terug te komen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.