openbaar vervoer

Rocov vindt toekomstig kernnet openbaar vervoer te beperkt

De trein blijft nog wel onderdeel van het kernnet
De trein blijft nog wel onderdeel van het kernnet
Het toekomstige kernnet van het openbaar vervoer in Overijssel is te beperkt. Dat zegt reizigersorganisatie Rocov. De organisatie wil dat op z'n minst de stadsdiensten in Zwolle en Deventer onderdeel worden van het kernnet.
Het kernnet bestaat straks uit de nationale en regionale spoorlijnen, aangevuld door enkele belangrijke busverbindingen. Reizigers kunnen er bij dit kernnet van op aan dat de trein of bus regelmatig en op vaste tijdstippen rijdt. Buiten het kernnet wordt de zekerheid van het aangeboden vervoer veel minder, omdat vaste busverbindingen worden vervangen door bijvoorbeeld buurtbussen met vrijwilligers.

Kernnet ook in steden

Rocov is van mening dat er in elk geval in de steden een degelijk openbaar vervoersnetwerk moet blijven. Op die manier blijven belangrijke voorzieningen als ziekenhuizen goed bereikbaar.
Daarnaast vindt de reizigersorganisatie dat veel dorpen op het platteland veel te ver van het kernnet komen te liggen. Als voorbeeld noemt Rocov de dorpen Genemuiden, Staphorst/RouveenBathmen, Blokzijl, Diepenveen, Heeten, Lemelerveld, Giethoorn/Wanneperveen, Oldemarkt en Slagharen/Lutten.

Zorgen over mobiliteitsmix

Rocov maakt zich ook zorgen over de invulling van de 'mobiliteitsmix' buiten het kernnet. De organisatie is bang dat er een 'onsamenhangende lappendeken ontstaat van allerlei soorten vervoer en ongecoördineerde lokale initiatieven'. Rocov ziet deze invulling alleen als optie wanneer er een strakke regie komt van de provincie in samenwerking met gemeentes en vrijwilligersorganisaties.
De veranderingen in het openbaar vervoer zijn nodig vanwege de te hoge kosten van het openbaar vervoer. Daarnaast lopen de inkomsten terug en is er jaarlijks een miljoenentekort. De bezuinigingen worden eerst doorgevoerd in West-Overijssel en pas later in Twente. Woensdagavond praat de provinciale politiek over de toekomst van het openbaar vervoer. Veel partijen zijn erg kritisch en bezorgd. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.