openbaar vervoer

'Kwaliteit openbaar vervoer gaat er zeker niet op achteruit'

Trein van Syntus
Trein van Syntus
De kwaliteit van het openbaar vervoer in Overijssel gaat er niet op achteruit, maar wordt zelfs beter. Dat zegt gedeputeerde Bert Boerman van vervoer.
Woensdagavond praatte de provinciale politiek in Zwolle over de toekomst van het openbaar vervoer. Jaarlijks moet 8 miljoen euro bezuinigd worden om de kosten en opbrengsten weer in balans te brengen.

Nieuwe opzet openbaar vervoer

Het openbaar vervoer wordt daarom op een nieuwe manier opgezet. Er komt een kernnet dat bestaat uit de huidige spoorverbindingen en belangrijkste busverbindingen. Daarbuiten komt een mobiliteitsmix, waarbij ruimte is voor allerlei alternatieve vervoersvormen. Onduidelijk is nog hoe dat wordt ingevuld. Gedacht wordt aan de inzet van bijvoorbeeld buurbussen met vrijwilligers of deelauto's.
Veel politiek partijen maken zich zorgen over de mobiliteitmix. Ook reizigersorganisatie Rocov uitte woensdag haar zorgen. De organisatie is bang dat er een 'onsamenhangend lappendeken ontstaat van allerlei soorten vervoer en ongecoördineerde lokale initiatieven'. Rocov ziet deze invulling alleen als optie wanneer er een strakke regie komt van de provincie in samenwerking met gemeentes en vrijwilligersorganisaties.

Precieze invulling nog onbekend

Volgens Boerman heeft de precieze invulling van de mobiliteitmix zo'n drie jaar tijd nodig. De politiek wordt nadrukkelijk bij het proces betrokken. Boerman benadrukt dat er wel degelijk bussen blijven rijden in de mobiliteitsmix. “Het gaat erom dat we het openbaar vervoer slimmer en goedkoper organiseren. En soms betekent dat zelfs dat de kwaliteit er juist op vooruit gaat.”

Geen gedwongen ontslagen

Bij het debat op het provinciehuis in Zwolle waren woensdagavond ook bezorgde buschauffeurs aanwezig. De gedeputeerde begrijpt de zorgen onder de chauffeurs, maar gaf ook aan dat hij verwacht dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.