nieuws

Botanische tuin Arboretum De Lutte in uitverkoop wegens geldgebrek gemeenten

Regio Twente heeft de Botanische tuin 'het Arboretum Poort-Bulten' in De Lutte verkocht. Voor een symbolisch bedrag is de bomentuin, aangelegd door textielbaron Gelderman, nu eigendom van Vereniging Natuurmonumenten.
De provincie verleent geen subsidie meer voor het behoud. De samenwerkende gemeentes kunnen het onderhoud niet langer ophoesten. Met de verkoop zorgt de Regio Twente voor de continuïteit van het in haar ogen bijzondere park.
Beheerder René Nollen vindt het jammer. "Als rijksorganisatie kun je moeilijk particulieren of bedrijven vragen of ze mee willen betalen. We krijgen dan vaak als reactie dat men al genoeg belasting betaalt." 

Arboretum is levend museum

Voor Vereniging Natuurmonumenten was het niet vanzelfsprekend dat zij het gebied zou overnemen. Het bevat veel uitheemse planten en het is een park. "Maar wij zien het wel als een prachtig monument," zegt beheerder Jaap in 't Veld van Natuurmonumenten.
Het onderhoud kost zo'n 50.000 euro op jaarbasis. Dat moet het bomenpark zelf opbrengen. "Daarom hopen wij dat onze leden het Arboretum willen steunen. Door de verhuur van een theehuis en het organiseren van leuke uitjes hopen we voldoende geld bijeen te krijgen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.