15 maanden cel voor Mario Doornink vanwege monstertruckdrama Haaksbergen

Mario Doornink moet vijftien maanden de gevangenis in voor het veroorzaken van het monstertruckdrama in Haaksbergen. Bij het ongeluk in september 2014 kwamen drie mensen om het leven, 28 mensen raakten gewond.Â

De doden en gewonden zijn Doornink aan te rekenen, oordeelt de rechter. "Hij is tekort geschoten bij de zorg voor de veiligheid van het publiek." De stuntman nam volgens de rechter onaanvaardbare risico's en heeft daarmee schuld aan het ongeluk. 

Naast de gevangenisstraf wordt Doornink ook vijf jaar uit zijn beroep van stuntman gezet. 

OM eiste anderhalf jaar cel

Het Openbaar Ministerie had anderhalf jaar cel tegen hem geëist. Tijdens een eerdere zitting zei de officier van justitie over Doornink: "Hij was de professional maar zo gedroeg hij zich niet". 

Volgens het OM was de parkeerplaats waar de stunt gehouden werd te klein en had Doornink niet in de richting van het publiek mogen rijden. "Als dit anders was geweest, was dit drama niet gebeurd", aldus de aanklager. De rechter is het daar mee eens. 

Advocaat wilde werkstraf

De advocaat van de monstertruckchauffeur stelt dat de man te maken heeft met grote financiële problemen door het ongeluk. Hij vroeg de rechter daarom een werkstraf op te leggen in plaats van een gevangenisstraf. 

Maar volgens de rechtbank is een gevangenisstraf gerechtvaardigd vanwege het groot leed dat slachtoffers is aangedaan. Wel houdt de rechter er rekening mee dat Doornink geen strafblad had en zelf ook gestraft is door het ongeluk en de gevolgen daarvan. 

Doornink niet bij uitspraak

Doornink was vandaag zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Hij is bij de uitvaart van zijn plotseling overleden broer. 

Een maand geleden nam Doornink tijdens de behandeling van de zaak kort het woord om zijn excuses aan te bieden voor het drama. Hij zei daarbij dat hij hoopte dat het voor de slachtoffers een beetje troost is dat zijn leven ook is veranderd in een nachtmerrie.

"Alles is kapot"

Tijdens diezelfde zitting kwamen ook slachtoffers en nabestaanden aan het woord. In emotionele verklaringen legden zij uit hoe hun leven is veranderd in een hel door het ongeluk. 

Zo kan één van de slachtoffers nooit meer normaal praten of vast voedsel eten doordat hij bij het ongeluk zijn tong verloor. "Ik wil gewoon huisje, boompje, beestje. Maar dat gaat waarschijnlijk nooit meer lukken. Alles is kapot", zei de man. 

Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama'.

Reageren