nieuws

Uitstel mestverwerker Twence kan boeren fataal worden

Alle vergunningen zijn binnen voor de duurzame mestverwerkingsfabriek in Zenderen.  Maar uitstel dreigt omdat Borne een negatieve zienswijze heeft ingediend. Dat uitstel kan veel boeren, met name varkensboeren, fataal worden.
Varkensboeren betalen de hoofdprijs voor het afvoeren van mest. Vanwege het hoge nitraatgehalte kan het maar beperkt worden gebruikt op de arme akkerbouwgronden in het noorden van het land.
Varkens- en pluimveehouder Jan Nijhof uit Beckum betaalt jaarlijks 100.000 euro voor het afvoeren van de varkens- en kippenmest van zijn bedrijf. Hij verwacht dat die kosten met zeker een kwart kunnen dalen als zijn mest verwerkt kan worden in de nieuwe fabriek in Zenderen. Hij vreest financiële problemen als de mestverwerker er niet komt.

Duur transport

Ook veehouder Arjan Bonthuis uit Zenderen is veel geld kwijt aan het afvoeren van mest. "In het voorjaar komen er wel tien tankwagens per week. Die rijden dan naar de Waddeneilanden. Dat transport kost me meer dan zeventig euro per uur". 

concurrentie op de wereldmarkt

Toch worden er nog steeds nieuwe stallen gebouwd en dus neemt ook de mest nog steeds toe. Ook Nijhof investeert in een nieuwe stal: "We moeten wel. De concurrentie op de wereldmarkt is groot. Je moet wel mee gaan met de schaalvergroting. Ik zou het wel uit kunnen zingen, maar je moet ook denken aan de volgende generatie". 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.