Wethouders

Wethouders in Deventer vragen gemeenteraad opnieuw of ze buiten de gemeente mogen wonen

Moet je als bestuurder wonen in de gemeente waar je werkt? Die vraag is weer actueel in Deventer. De wethouders Hartogh Heys en Rorink vragen de gemeenteraad opnieuw of ze buiten de gemeente mogen wonen.
De bestuurders moeten volgens de wet wonen in Deventer, maar ze hopen opnieuw op een ontheffing voor de zogeheten 'vereiste van ingezetenschap'. Die ontheffing wordt elk jaar door de gemeenteraad onder de loep genomen.

'Permanente inzet voor Deventer'

Wethouder Robin Hartogh Heys woont in Arnhem, of zoals hij zelf zegt 'in Deventer-Zuid'. "Ik ben gescheiden en heb drie kinderen en die wil ik graag kunnen zien. Belangrijker is dat ik me permanent inzet voor Deventer; ik ben er van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ik heb dan ook nog nooit vanuit de samenleving gehoord dat ze me te weinig zien."
Collega-wethouder Frits Rorink slaapt daarentegen doordeweeks wel in Deventer; hij huurt een appartement in de binnenstad. Toch wil hij inschreven blijven staan op het adres van zijn huis in Oldenzaal. Hij geeft toe dat hij zelf altijd kritisch was over wethouders die buiten de gemeente wonen. "Ik merk nu dat je als 'buitenstaander' zaken soms beter kunt bekijken."

Kritiek vanuit de cultuursector

Toch is er ook weleens kritiek geuit op de situatie, met name vanuit de cultuursector. Bezuinigingen op dat vlak zouden er volgens sommigen mee te maken kunnen hebben dat wethouder Hartogh Heys geen binding heeft met Deventer. Maar dat is in zijn ogen onzin: "Als ik morgen in Deventer zou wonen, zou m'n betrokkenheid en inzet niet anders zijn."
De verwachting is dat de gemeenteraad de verzoeken goedkeurt. In het verleden is dat ook gebeurd. Volgens wethouder Hartogh Heys wil het kabinet de 'ingezetenverplichting' voor bestuurders schrappen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.