nieuws

Overijssel niet populair bij oogarts, wachtlijst loopt op

Wie een afspraak wil maken bij een oogarts in één van de ziekenhuizen in Overijssel, moet niet gek opkijken dat het wel een half jaar kan duren voordat hij of zij geholpen wordt. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Oost bij oogartsen en opticiens in de regio.
Wanneer moet je naar de oogarts? Volwassen met oogproblemen worden door huisartsen of opticiens doorverwezen naar gespecialiseerde oogartsen in het ziekenhuis. Maar kinderen die een bril aangemeten moeten krijgen, moeten altijd eerst naar een oogarts. En als het dan een half jaar kan duren voordat je een afspraak hebt, is dat op z'n minst vervelend te noemen.

Snelle ingreep blijkt moeilijk

Jan Kissing uit Borne is één van de patiënten die tegen de problemen is aangelopen. Hij had een puntje op zijn ooglid en daardoor een tranend oog. Hij wilde het voor zijn vakantie weg hebben, maar toen hij contact opnam met het ZGT bleek dat hij daar 2 tot 3 maanden moest wachten totdat hij geholpen kon worden. Ook bij andere ziekenhuizen in de regio moest hij lang wachten.

Al jaren twee vacatures bij ZGT

Maar hoe ontstaan de wachtlijsten dan? Het ZGT herkent de problematiek, aldus een woordvoerder: "We hebben 2 vacatures, al zo'n 3 a 4 jaar lang open staan. Alleen bij spoed kan iemand direct terecht". Dat er niemand gevonden wordt voor die vacatures, komt volgens het ZGT door een landelijk tekort aan oogartsen.

Probleem ligt in deze regio

Maar klopt dat wel? Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap ziet geen landelijk tekort, zegt voorzitter Peter Lansink: "Er is zeker geen landelijk tekort, we zien in Twente wel een vrij groot tekort". Twente is niet de enige regio met een tekort, ook in regio's als Groningen, Friesland en Limburg speelt het probleem. 

Regio is niet aantrekkelijk voor artsen

Lansink is naast voorzitter van het de landelijke club oogartsen, ook oogarts in het MST, waar ook al tijden vacatures zijn. Lansink denkt dat oogartsen wellicht niet naar deze regio willen verhuizen, omdat de opleidingen vooral in de Randstad zitten, de artsen niet te ver van familie willen wonen en omdat partners - vaak hoog opgeleid - hier geen werk kunnen vinden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.