nieuws

Zeldzame kwabaal gevangen in Sallandse Soestwetering

Vanger Van Triest met kwabaal
Vanger Van Triest met kwabaal © Waterschap Drents Overijsselse Delta
Tijdens een visserijonderzoek in de Soestwetering bij Lierderholthuis is een zeer zeldzame kwabaal gevangen. Een bijzondere vangst, omdat deze vissoort nog nauwelijks in Nederlandse viswateren voorkomt.
De vis werd gevangen in het kader van een onderzoek van Waterschap Drents Overijsselse Delta naar de vismigratie tussen het IJsselmeer en de Sallandse weteringen. De 65 centimeter lange kwabaal zat in een fuik die speciaal voor dat doel was geplaatst bij het gemaal Lierder en Molenbroek. Visonderzoeker/vanger Anton van Triest had in zijn carrière slechts tweemaal eerder een kwabaal gevangen.
De kwabaal was waarschijnlijk op de weg terug van zijn zoektocht naar een geschikte voortplantingsplek. Dit doen ze het liefst in ondergelopen weilanden in de winterperiode, wanneer de watertemperatuur laag is.

Vis is speciaal actief in de winter

Kwabalen zijn kabeljauwachtige vissen die leven in het zoete water. Net als de kabeljauw hebben ze een baarddraad. Ze kwamen vóór de jaren vijftig in de vorige eeuw in bijna heel Nederland voor. Het is één van de weinige vissen die speciaal actief is in de winterperiode.

Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw liepen in de winter veel gebieden in Nederland onder water. Kwabalen gebruiken ondiep water om daar eieren af te zetten. Het ondiepe water bevat veel voedsel en er komen weinig concurrenten en natuurlijke vijanden voor. Ondergelopen land is ideaal voor opgroeiende kwabaal-larven. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is de soort sterk achteruit gegaan. Eén van de mogelijke oorzaken is de verbeterde waterbeheersing, waardoor gebieden niet meer zo snel onder water lopen en daardoor de voortplantingsbiotoop van de kwabaal verdwijnt.

Vissen worden gemonitord tijdens passeren van gemaal

Tijdens het visonderzoek in de Soestwetering wordt gekeken hoeveel vissen het gemaal bij Lierderholthuis passeren en welke vissoorten het betreft. De tellingen zijn uitgevoerd door Arcadis en OAB in opdracht van Waterschap Drents Overijsselse Delta
Het waterschap probeert voldoende ruimte te creëren om weer overstromingsvlakten te realiseren. Ook worden gemalen ‘vispasseerbaar’ gemaakt om de vissen vanuit de diepe weteringen in de ondiepe poldersloten te krijgen. In de hoop dat deze ondiepe poldersloten ook voor de kwabaal een alternatieve voortplantingsplek kunnen worden.
Een kwabaal kwam dus alvast poolshoogte nemen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.