Kerk

'Aantal katholieke kerken zal flink dalen in Twente'

Sint Jacobuskerk in Enschede
Sint Jacobuskerk in Enschede
Het is goed mogelijk dat er over tien jaar nog maar drie of vier katholieke kerken in Twente staan. Ook het aantal parochies in katholiek Twente zal dalen.
Dat schrijft Twentsche Courant Tubantia na een gesprek met Guus Berkien van het bestuur van de Jacobusparochie in Enschede. Hij noemt een aantal oorzaken van de mogelijke daling: vooral de vergrijzing, dalende inkomsten en hoge onderhoudslasten worden als oorzaak van de terugloop genoemd. 

Kerkbezoek te laag

Dit weekend sloot de Verrijzeniskerk in Enschede haar deuren. "Enschede telt 13.000 geregistreerde katholieken", vertelt Berkien in de krant. "Daar gaan er gemiddeld zo'n vijfhonderd van naar de kerk. Daar kun je geen zeven kerkgebouwen voor openhouden."

Terugloop

In Enschede sloten in de afgelopen twaalf maanden ook al drie kerken: de Pauluskerk, de Ariëns Gedachteniskerk en de Mariakerk. Een van de gebouwen wordt nu gebruikt als een sportschool. Ook in Almelo gingen drie kerken dicht en de verwachting is dat in de komende jaren nog meer kerken hun deuren zullen sluiten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.