Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe worstelt nog steeds met imago van 'provinciemuseum'

In Nederland kampt het Rijksmuseum Twenthe nog te veel met het imago van 'provinciemuseum'. Internationaal wordt het museum wel hoog aangeschreven. Dat stelt directeur Odding.
"Wij worstelen met een volstrekt onjuist imago dat Twente nog wel eens heeft", zegt de directeur van het museum, Arnoud Odding. "Een imago van de provincie, minder geïnteresseerd in cultuur. Dat heeft voor een deel met vooroordelen te maken; Twente staat nog niet bekend als creatief centrum."

Italiaanse topstukken

Odding zegt dat in een reactie op een nieuwe tentoonstelling die het museum volgend jaar inricht. Het gaat om Italiaanse topstukken van onder anderen Rafaël, Titiaan en Bellini. Het is de eerste keer dat in Nederland zoveel stukken uit de Italiaanse renaissance te zien zijn. 
De schilderijen hangen nu nog in een museum in Brescia dat volgend jaar dichtgaat voor een verbouwing. Odding: "Het verbaast mij hoe makkelijk de communicatie en onderhandelingen met het buitenland zijn." 

Twente mee met internationaal niveau

Sinds de bezuinigingen op de cultuursector in 2012 en 2013 moeten regionale musea creatief zijn. Dat lukt goed met tentoonstellingen van grote kunstenaars, vindt Odding: "In Nederland concurreren we met elkaar, maar ik zie ons nationaal niet als kleiner broertje. Sterker nog, Twente kan op internationaal niveau meedoen wat musea betreft." Dat bewijst de Italiaanse tentoonstelling volgend jaar eens te meer.
Eerder was er een overzichtstentoonstelling van het werk van Willam Turner, is nu Thomas Gainsborough te zien en werkt het museum aan een expositie met werk van Jongkind

Relatief klein museum

De bezoekersaantallen zijn positief en de financiële cijfers zijn goed. Toch doet het Rijksmuseum Twenthe op sommige vlakken nog onder voor de musea in de Randstad, ziet Odding. "Ik zie ons nog steeds als een relatief klein museum. Ter vergelijking: wij hebben 23 mensen fulltime in dienst. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft er zo'n vier- tot vijfhonderd in vaste dienst."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.