Enschede Marathon

Blog Marti ten Kate: Missie geslaagd

De Marathon van Enschede wilde zich onderscheiden van al die andere marathons in de wereld.Â
Bij de 48e editie lag de focus op het vrouwenveld waardoor er een veel compactere marathon zou ontstaan. Niet meer zoals in eerdere jaren dat, wanneer je op het 30 kilometerpunt stond, je een groep Afrikaanse mannen voorbij zag stormen en dan pas na 15 tot 20 minuten kwam “de rest”.

RTV Oost

RTV Oost bracht de wedstrijd uitstekend in beeld en zo zagen we ook dat de Nederlander Erik Sanders lange tijd aan de leiding ging en op een gegeven moment anderhalve minuut voorsprong had op de kopgroep van de dames o.l.v. twee uitstekende gangmakers. In de tweede ronde zag iedereen duidelijk dat Erik het lastiger kreeg en vanaf de afdaling na de Lonnekermolen liepen de vrouwen hard op hem in. Bij het dertig kilometerpunt was het verschil nog 40 seconden en dat werd daarna richting Miro heel goed in beeld gebracht. De camera achter de vrouwen en in de verte zag je Erik lopen. De vrouwen zogen er a.h.w. naartoe. Toen zag je ook dat, van de drie vrouwen in die groep, vooral Sarah Jebet heel gemakkelijk liep. Net voor de Miro “vlogen” de vrouwen over Erik Sanders heen.

Marathon van de vrouwen

Toen ook de laatste man, die achterin de vrouwengroep meeliep, de groep moest laten gaan, was het duidelijk dat we een vrouw als overall winnaar van de Enschede Marathon zouden krijgen. Richting Glanerbrug ging het heel hard. De hazen splitsten zich op toen Sarah sterker bleek dan de andere twee vrouwen. De kilometertijden ging richting 3:25 en het parcoursrecord zou dus kunnen gaan sneuvelen. Mooi was het om te zien hoe haas Jeroen op Sarah bleef inpraten om ook toen ze zeker was van de overwinning toch zo hard mogelijk bleef lopen. De klok stond op 2:26 toen de Singel werd overgestoken en de toeschouwers stroomden richting de hekken om reikhalzend de weg af te kijken.

Parcoursrecord

En daar kwamen de motoren al. Haas Jeroen links van de weg, de eer gunnend aan Sarah Jebet om op indrukwekkende manier te zegevieren als overall winnaar van een internationale marathon, eindtijd net onder de 2:28. Ook de nummers twee en drie bleven onder het oude parcoursrecord bij de vrouwen. Oftewel, missie geslaagd: De Enschede Marathon stak haar nek uit en dan valt alles op deze zondag op z’n plaats. En achter Sarah bleven de atleten finishen. Binnen 35 minuten na de winnares kwamen er 80 binnen, mooi voor de beleving van de toeschouwers in het finishgebied.

Eigen wedstrijd

Zelf was ik ondertussen bezig met de warming-up voor de vijf kilometer. Terwijl er aan de andere kant van de weg hordes marathonlopers bezig waren aan hun laatste stuk, gingen wij met bijna 2000 lopers van start voor de 5 kilometer. Stukje boulevard, rechts de singel op en ik zag ze vooraan heel hard lopen. Op een gegeven moment rechtsaf weer richting stad en op het Van Heekplein en de straten daarna door de stad stond het helemaal vol met publiek. Geweldig om zo door je eigen stad te lopen. Na ruim 3 kilometer had ik in de gaten dat ik mijn streeftijd van 18 minuten op de 5 kilometer zou gaan halen. Na 4300 meter rechtsaf de Boulevard 1945 op en in de verte kon ik de finish al zien. Uiteindelijk klokte ik 17:33 op de (volgens mij) 4.9 km.

Geslaagde editie

Toen ik daarna op het (oude) gemeentehuis kwam, kwamen daar de lopers van Loopgroep053 (allemaal hardlopende ambtenaren) binnendruppelen. Van deze groep deden er gisteren ongeveer 100 mee aan één van de afstanden van de Enschede Marathon. Steeds wanneer er weer iemand met zijn of haar medaille om het gemeentehuis binnenliep, werd die met gejuich begroet. Mooi om zo een zeer geslaagde editie van de Enschede Marathon af te sluiten.
Groet, Marti ten Kate.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.