Nieuws

Moskee Enschede mag er komen, maar geluid bij oproep tot gebed moet omlaag

De raad in Enschede heeft ingestemd met de komst van een nieuwe moskee naar de stad. Wel is er een compromis gesloten met het bestuur van het gebedshuis: het geluid tijdens het oproepen tot gebed moet omlaag.
De moskee komt op de hoek van de Kuipersdijk en de Wethouder Beversstraat. Om omwonenden tegemoet te komen heeft het moskeebestuur een voorstel gedaan om het geluidsniveau te verlagen tot 55 decibel. In de toekomst kan dat eventueel nog twee decibel omhoog. Eerder werd nog gesproken van 63 dB. 
De oproep zal daarnaast niet drie, maar een keer per week klinken. Dat voorstel werd uiteindelijk aangenomen met 37 voor- en 2 tegenstemmers. 

Heel goed hoorbaar

De geluidsboxen worden zo uitgevoerd dat het vrijdaggebed op het terrein van de Turkse vereniging juist "wel heel goed hoorbaar is", aldus verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer. Er komen kleine boxen die laag gaan hangen, op zo'n drie meter hoogte. De VVD'er hoopt dat nu "iedereen tevreden" is.
Moskeebestuur en wijkbewoners hebben toegezegd om de tafel te gaan zitten en aanvullende afspraken te maken.

Druk bezocht

De raadsvergadering werd vanavond druk bezocht en werd gekenmerkt door vele schorsingen. Partijen vroegen vaak om ruimte tot nadenken voor een definitief besluit werd genomen.

Veel discussie

De oproep voor het gebed was voor veel omwonenden van de nog te bouwen moskee een groot pijnpunt. In eerste instantie wilde de moskee drie keer per week zo'n oproep doen. Er werden meerdere geluidsproeven gehouden waarbij de omwonenden wilden aantonen dat 70 dB te hard was.
Daarnaast kreeg ook de gemeente de nodige kritiek te verduren. Zo liep een bijeenkomst in het gemeentehuis uit de hand. Er werd geschreeuwd tegen de wethouder en de gemeente werd beschuldigd van liegen en het spelen van valse spelletjes.   

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.