ouderen

Medicijngebruik onder ouderen kan minder

Ouderen gebruiken mogelijk veel meer medicijnen dan strikt noodzakelijk. Medicatie tegen hoge bloeddruk en cholesterol kan bij ouderen juist negatief uitwerken. Nader onderzoek naar medicijngebruik bij ouderen is daarom nodig.
Dat stelt huisarts Hans van Hateren uit Hardenberg. Hij deed promotie-onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoge bloeddruk

"Ouderen met een hoge bloeddruk leven vaak langer dan mensen met een lage bloeddruk. Dat wil niet zeggen dat een lagere bloeddruk altijd beter is. Maar eigenlijk zou je een onderzoek moeten doen waarbij je de ene groep minder streng behandelt voor hoge bloeddruk en de andere groep wat minder streng".
Ouderen ervaren het hoge medicijngebruik vaak als belastend. Daarom wil het Langerhans onderzoeksinstituut waar Van Hateren deel van uitmaakt, graag vervolgonderzoek doen maar daarvoor is veel geld nodig. En het is niet aannemelijk dat de farmaceutische industrie een onderzoek naar minder medicijngebruik gaat financieren.

Cholesterolverlagers

De meeste medicijnen worden uitgetest op mensen die jonger zijn dan zestig jaar. Maar het zijn vaak de ouderen die deze medicijnen gebruiken. Zij reageren vaak heel anders op de medicijnen. Cholesterolverlagers veroorzaken vaak bijwerkingen zoals geheugenverlies of pijnlijke spieren. 
Mevrouw Huijgen uit Hardenberg slikt dagelijks vijf verschillende medicijnen tegen meerdere aandooeningen. Ze zou graag zien dat het wat minder kon: "Al die medicijnen zijn niet zo goed voor de eetlust. Het zou fijn zijn als ik de tabletten tegen hoge bloeddruk wat kon minderen". 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.