nieuws

Het mysterie van het Zwartewatersklooster

Of het er gestaan heeft, en waar precies, is niet helemaal zeker. Mooi Overijssel duikt daarom in het mysterie van het Zwartewatersklooster.
De buurtschap ligt in de gemeente Zwartewaterland, in de Kop van Overijssel. Vroeger stond op de plek van de buurtschap waarschijnlijk het Zwartewatersklooster. Dit nonnenklooster werd in 1233 gesticht als boetedoening voor de in 1227 in de slag bij Ane omgekomen bisschop van Utrecht, Otto van Lippe.

Aanwijzingen

Het gebouw werd eind zestiende eeuw weer afgebroken, maar toch zijn er nog een aantal aanwijzingen in de buurtschap die leiden naar het voormalige klooster. Johannes ten Klooster is geboren en getogen in de buurtschap en zijn familie heeft waarschijnlijk in het klooster gewoond. De achterkant van zijn huis bevat nog een aantal stenen van het oude klooster.

De fietsroute

Deze week staat de Zwartewatersteden Route op het programma in Mooi Overijssel. Deze fietsroute van bijna 20 kilometer loopt door de Kop van Overijssel langs het Zwarte Water. Vanuit Zwartewatersklooster rijden we naar Zwartsluis, dan door naar Genemuiden en vrijdag sluiten we de week af in Hasselt waar we op zoek gaan naar de kievitsbloem!
Een reportage gemist van Mooi Overijssel? Terugkijken kan via de Mooi Overijssel website of volg ons op Facebook!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.