coccolietenkrijt

Vijvers Almelo en Hengelo kleuren opnieuw wit door krijt in het water

Water van vijver in Hengelo kleurt wit van de kalk
Water van vijver in Hengelo kleurt wit van de kalk
Vijvers in Almelo en Hengelo kleuren vandaag opnieuw wit. Dat komt omdat er weer Coccolietenkrijt aan het water wordt toegevoegd. Waterschap Vechtstromen gebruikt het krijt voor het onderhoud van de vijvers, dat zo een stuk goedkoper is.Â
April vorig jaar werd het eerste krijt bij wijze van proef in verschillende vijvers in Hengelo en Almelo gestrooid. De eerste resultaten zijn hoopvol. De proef wordt vandaag vervolgd. Opnieuw gaat er dan 3300 kg krijt in de vijvers.

Prijskaartje

In het water is vrijwel altijd een sliblaag aanwezig. Om deze laag zo dun mogelijk te houden, is eens in de 15 á 20 jaar onderhoud nodig. Het slib moet met machines worden gebaggerd en worden afgevoerd. Daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan. ‘Dat moet anders kunnen’, was het idee bij waterschap Vechtstromen. Ze kwamen uit bij coccolietenkrijt.
“Er zijn aanwijzingen dat, als dit krijt wordt toegepast, de dikte van de sliblaag dunner wordt. Dan is er dus minder vaak onderhoud nodig. Ook zou het wellicht blauwalgenproblemen verminderen. Dit kan enorm veel geld en overlast schelen”, aldus dagelijks bestuurslid Jan van Hoek van Vechtstromen. “En we ondersteunen dit soort innovatieve ideeën binnen onze organisatie maar al te graag.”

Samenwerking

De precieze werking van het krijt bij het verminderen van de sliblaag is niet bekend. Jan van Hoek: “Sportvisserij Nederland heeft hier proeven mee gedaan, alleen zijn destijds de resultaten niet gemonitord. En ingenieursbureau Tauw heeft er een literatuurstudie naar gedaan. Deze partijen zijn daarom allemaal betrokken bij deze pilot.”
Om te kijken of het echt werkt en wat de verdere gevolgen zijn voor water, flora en fauna, startte Vechtstromen in april 2015 met een pilot. In de vijvers aan de Mozartlaan/Wierdensestraat in de Almelose Aalderinkshoek en in de vijvers Hasseler Es en Salamanderstraat in Hengelo werd het coccolietenkrijt aan het water toegevoegd. Door regelmatig metingen uit te voeren zijn de eerste ontwikkelingen in de vijver zichtbaar geworden.

Minder slib

Tussen maart 2015, voordat het krijt is toegevoegd, en oktober 2015 is de sliblaag gemiddeld 3 centimeter afgenomen. “Dit lijkt niet veel, maar omdat het normaal is dat er slibaanwas plaatsvindt, is dit wel opvallend. We zijn dan ook erg benieuwd naar het vervolg”, vertelt de dagelijks bestuurder. “Ook de waterkwaliteit is in de gehele periode gemeten. Het  krijt heeft hier geen negatief effect op gehad.” 
Om te kijken of de waterkwaliteit niet verandert en de afname van de slibdikte verder gaat, blijft het waterschap metingen uitvoeren. Vandaag wordt er 3300 kilo krijt in het water gestrooid. Eind 2016 zal duidelijk zijn of het toepassen van coccolietenkrijt een optie is  om op grotere schaal toe te passen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.