nieuws

PvdD vraagt opheldering over 'lobbyuitbraak' voor mestvergister in Zenderen

Koeien in stal
Koeien in stal
De Partij voor de Dieren is verbaasd over de 'plotselinge lobbyuitbraak' rond de procedure voor een vergunning voor een mestfabriek in Zenderen. De discussie over het al dan niet plaatsen van een mestfabriek door afvalverwerkingsbedrijf Twence in de gemeente Borne werd afgelopen week weer aangezwengeld.
De gemeente Borne diende een bezwaar in tegen het ontwerpbesluit van de provincie om een omgevingsvergunning af te geven. De boerenorganisatie LTO  brengt nu Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik in stelling en gaat lobbyen in Den Haag. Ook heeft een gesprek tussen LTO en Gedeputeerde Hester Maij plaatsgevonden.

Verbaasd

De Partij voor de Dieren is verbaasd over deze stappen en wil van de Gedeputeerde Maij weten of het gesprek met LTO van invloed is op het verdere proces van de vergunningverlening.

De Partij voor de Dieren is tegen de komst van de mestvergister. Behalve stankoverlast, de risico’s van het ontsnappen van giftige gassen en explosiegevaar, wordt het milieu zwaar belast, vindt de partij.

Absoluut ontoelaatbaar

"Volgens de plannen zal de mestvergister 250.000 ton mest verwerken en 200.000 kuub afvalwater op het oppervlaktewater lozen", aldus Statenlid Lia van Dijk. "Mest zit vol met MRSA en andere antibiotica resistente bacteriën. Het is bekend dat deze moeilijk uit het water te zuiveren zijn. Daarnaast zijn er jaarlijks 12.000 vrachtwagens nodig om de mestfabriek in Zenderen te bevoorraden. Dit is absoluut ontoelaatbaar.”
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.