Nieuws

Middelbare scholieren uit Deventer en Almelo maken wereld stukje beter

Zonnepanelen
Zonnepanelen
Zonnepanelen die meer stroom opleveren en een ventilatiekanaal dat fijnstof uit de lucht haalt; het zijn ideeën van middelbare scholen uit Almelo en Deventer die mogelijk de 3M Fonds Science Challenge kunnen winnen.
Ook een slim fietsslot, een futuristische e-bike en  een simpel apparaat dat van zout water zoet water maakt. dingen mee naar de prijs.
De jaarlijkse wedstrijd is bedoeld om middelbare scholieren te interesseren voor wetenschap en techniek en hen met de klas oplossingen te laten bedenken voor allerlei problemen in de wereld. Bijvoorbeeld luchtvervuiling, onveiligheid, drugsgebruik of vervuild drinkwater.

Innovatie

Dit jaar meldden zich ruim honderd scholen aan voor de challenge. Zij moesten een video maken van hun idee, waarop klasgenoten, vrienden en familie maar ook een professionele jury konden stemmen. Criteria daarbij waren innovatie, relevantie, uitwerking en presentatie.
Uiteindelijk koos de jury vijf finalisten uit die hun idee op vrijdag in Delft gaan pitchen voor publiek en jury. Tijdens de finale zijn er prijzen van 10.000, 5.000 of 2.500 euro te winnen.

Hoger rendement

Het Pius X College uit Almelo denkt het rendement van zonnecellen te verhogen door er folie op te plakken waar regenwater doorheen loopt. Als dat verdampt koelt het de panelen af, wat voor een hoger rendement zorgt.
Drie leerlingen van de Beta Plusklas van De Boerhaave uit Deventer hebben een eenvoudige manier ontwikkeld om fijnstof uit luchtventilatiekanalen te verwijderen via waterdamp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.