Koloniën van Weldadigheid

Burgemeester Steenwijkerland plaatst beeld ter ere van Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid hebben vandaag erkenning gekregen als waardevol erfgoed met de plaatsing van een markeringssteen. Burgemeester Marja van der Tas van gemeente Steenwijkerland onthulde vanmorgen in Willemsoord een steen met beeltenis van Johannes van den Bosch die in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte.
Willemsoord vormt samen met Frederiksoord en Wilhelminaoord de drie vrije koloniën die door de Maatschappij van Weldadigheid werden gesticht om kansarme gezinnen uit het westen van Nederland een kans te bieden op een nieuw bestaan in de landbouw op de grens van Overijssel met Drenthe en Friesland.    

Contributie van gefortuneerde Nederlanders aan koloniën

De kolonisten kregen een woning met een hectare grond, er werd voorzien in hun onderhoud, er was geneeskundige hulp en godsdienst- en schoolonderwijs. Dankzij de contributie van een flink aantal redelijk gefortuneerde Nederlanders konden de leefomstandigheden van de kolonisten aanzienlijk verbeterd worden. Ook het Huis van Oranje was geïnteresseerd in de plannen en doneerde geld. De kroonprins van Oranje, de latere Koning Willem II, gaf Willemsoord zijn naam.

Genomineerd voor werelderfgoedstatus van UNESCO

De Koloniën van Weldadigheid zijn met het oog op het 200-jarig bestaan in 2018 genomineerd voor de werelderfgoedstatus van UNESCO. Met het beeld dat vandaag aan de Steenwijkerweg is geplaatst als toegangsmarkering wordt symbolisch de omvang van de vrije landbouwkoloniën in de gemeenten Steenwijkerland, Westerveld en Weststellingwerf in beeld gebracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.