Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer naar Zweden op zoek naar korhoenders

Staatsbosbeheer is vanmorgen naar Zweden vertrokken om daar op zoek te gaan naar korhoenders.
Boswachter Arend Spijker van de Sallandse Heuvelrug wil er korhoenders vangen om ze op de Heuvelrug uit te zetten. Vermoedelijk is hij dit weekend terug. De vogels worden dan onmiddellijk in hun nieuwe omgeving losgelaten.

Kritische vragen

Het korhoen was in Nederland bijna uitgestorven tot er een aantal jaren geleden Zweedse korhoenders zijn uitgezet op de Sallandse Heuvelrug. Tot nieuwe aanwas kwam het echter niet. Naar de reden wordt nog gegist, maar onderzoek heeft uitgewezen dat de overleden dieren weinig eten in de maag hadden en mogelijk zijn verhongerd.
Een paar weken geleden heeft de provincie Overijssel besloten opnieuw korhoenders uit te zetten; ze zouden een toeristische en daarmee economische impuls voor de regio zijn. Dat heeft gezorgd voor vragen van de ChristenUnie in de Provinciale Staten en van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. Die laatste vindt dat sprake is van dierenmishandeling.

In weekend terug

Desondanks was het besluit voor Staatsbosbeheer reden om naar Zweden te reizen en korhoenders te vinden en op te halen. Volgens boswachter Spijker zijn er maatregelen genomen om de verzuring van de bodem op de Sallandse Heuvelrug tegen te gaan waardoor er meer voedsel voor de korhoenders te vinden is.
Spijker komt naar verwachting morgen in Zweden aan en is in het weekend weer terug, waarna de korhoenders onmiddellijk uitgezet worden.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.