korhoen

Gekakel over het korhoen

Programmamaakster Jauke Boerdam haalt samen met boswachter Arend Spijker korhoenders op uit Zweden. Tijdens haar reis blogt ze over haar ervaringen.
'Er wordt weer voluit gekakeld over het korhoen. Onze omroep was er als de kippen bij en bracht het nieuws als eerste. 'Staatsbosbeheer gaat toch weer korhoenders uit Zweden halen'. De schrijvende journalist vroeg vervolgens of bezoekers bij de plaatselijke VVV weleens vragen naar het korhoen. “Nooit...” was het pijnlijke antwoord.
De provinciale politiek debatteert erover en zelfs de Tweede Kamer heeft de zwarte haan met witte staartveren op de agenda staan. Maar Europa heeft jaren geleden besloten dat het dier gered moet worden. En die afspraak moet nagekomen worden.
Daarom gaan we met z’n allen belastinggeld uitgeven om de kleine populatie nieuw leven in te blazen. En als kritische journalist moet je de vraag stellen: hoeveel kost het en is het dat waard?

Maar ik vraag mezelf af...

Gaat Staatsbosbeheer het korhoen redden?
Of redden ze de Sallandse Heuvelrug waar zeker een miljoen mensen per jaar hun rust vinden?
Is het korhoen hoogstens een slecht gekozen icoon?
Of een indicator? Een dier dat laat zien hoe slecht het met onze natuur gesteld is?
Die witte derrière, daaraan kun je hem herkennen. Net als vele andere vogels toont hij graag zijn verentooi aan vrouwtjes. Degene met het grootste gat, wint de hen. Ieder jaar wordt er bij ons op de redactie lacherig over gedaan.
Maar na de jaarlijkse telling van die kroelende witte vlekken op de Sallandse Heuvelrug blijkt er nog maar een handvol te bestaan. Ik denk dat menig kijker een wedje heeft gedaan over hoeveel er dit jaar nog zijn.
Het is een feit.
Het korhoen sterft bijna uit.
Wiens schuld is dat?
Als het de schuld van de mens is, dan moeten wij het toch ook oplossen?
Staatsbosbeheer vindt het gewoon mooi om dieren die uitsterven te redden. Net als de otter. Die was in de jaren tachtig ook uitgestorven. Sommige mensen waren blij toe. 'Het dier was een bedreiging voor de visserij. De visstand verlaagde enorm.' vertelde de boze visser.
Het is alweer 14 jaar geleden dat Staatsbosbeheer mij vroeg of ik mee wilde om de otter in het buitenland te vangen en de uitzet in de Weerribben te filmen. Helaas had ik toen gescheurde enkelbanden en ging dat avontuur aan mijn neus voorbij. Maar ik vraag regelmatig aan de boswachter of hij het dier weleens ziet. Want zeg nou zelf, het blijft een vrolijk beest om te zien.

Was die laatste otter nou echt verzopen door een boze visser?

Of was de slechte waterkwaliteit de schuld van het uitsterven van de otter en de vis?
Gooide de mens vroeger teveel chemicaliën in het water?
Zien we nu eindelijk in dat we daarmee onze wereld verklooien?
De otter kon na uitsterven opnieuw geïntegreerd worden. Maar als het korhoen ergens uitsterft, komt het daar nooit meer terug. Dat is op andere plekken geprobeerd en mislukt. Dus als het hier uitsterft, is het klaar. Dan zien we die wilde kip niet meer terug.
Hoort het korhoen alleen nog in het natuurmuseum thuis?
Mist u de Europese bizon, het wisent?
Vindt u het leuk als u de otter eigenwijs voorbij zien zwemmen?
Vertelt u uw kleinkinderen later hoe het korhoen uitgestorven is?
Ik ga mee naar Zweden. Ik zit er letterlijk met mijn neus bovenop. Ik film wat er gebeurt bij het vangen van korhoenders. Hopelijk kan boswachter Arend Spijker mij laten zien waarom het nodig is dat het korhoen op de Sallandse Heuvelrug blijft leven.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.